Vion+betaalt+varkenshouders+PIG%2Dsysteem+na
Nieuws
© Vion

Vion betaalt varkenshouders PIG-systeem na

Vleesverwerker Vion betaalt varkenshouders die deelnemen aan het prijsindexgarantiesysteem (PIG) gemiddeld 1,15 euro per varken na over het boekjaar 2017.

Het PIG-systeem maakt deel uit van het concept Good Farming Balance van Vion. Het uitbetalingssysteem biedt de zekerheid dat Vion aan varkenshouders een concurrerende prijs betaalt ten opzichte van het gemiddelde van vier internationale varkensvleesnoteringen.

Over de twaalf maanden van 2017 heeft Vion marktconform betaald. De prijsmutaties liggen in lijn met die in Duitsland, Denemarken en België. Maar de Spaanse notering voor varkensvlees was in de zomer van 2017 onverwacht hoog. Daardoor komt de mutatie van het mandje van internationale noteringen in het PIG-systeem over het hele jaar iets hoger uit dan de Vion-prijs.

1,2 cent per kilo

Varkenshouders die deelnemen aan dit systeem, ontvangen een nabetaling van Vion. Daarover krijgen zij een brief met hun specifieke afrekening over 2017. De nabetaling bedraagt 1,2 cent per kilo geslacht gewicht, inclusief btw. Dat is gemiddeld ongeveer 1,15 euro per geleverd varken, inclusief btw.

Vion heeft een extern accountantskantoor gevraagd om vast te stellen dat de nabetaling over vorig jaar juist is berekend en in overeenstemming is met de Good Farming Balance-overeenkomst.

Drie prijssystemen

Binnen Good Farming Balance kunnen varkenshouders kiezen uit drie prijssystemen: naast het prijsindexgarantiesysteem is dat de weekprijs, die wekelijks fluctueert op basis van vraag en aanbod, en de langetermijnprijs, waarbij de varkensprijs gedurende een langere periode vastligt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer