Vion+bouwt+rundveemarktplaats
Achtergrond
© Henk Bouwman

Vion bouwt rundveemarktplaats

Vion ontwikkelt een onlinehandelsplatform voor rundvee. Het vleesconcern doet dit samen met Henk Visser van Waddenvlees. Vion en Visser gebruiken hiervoor software van Cowlinq.

Het is voor Vion een logische stap om een onlinesysteem te ontwikkelen voor boeren en handelaren. 'We willen hen hierin ondersteunen', zegt een woordvoerder van de vleesverwerker. 'Deze productinnovatie kan worden gebruikt bij de in- en verkoop van koeien.'

De woordvoerder benadrukt dat de software nog lang niet klaar is. 'Henk Visser heeft Cowlinq gekocht. Samen onderzoeken we nu hoe we het instrument in de toekomst kunnen toepassen. We gebruiken inmiddels de werknaam Cowtrade. Ook boeren en de handel kijken mee in dit ontwikkelproces.'

2015

Cowlinq is opgezet door onder anderen Chris van den Berg en startte in 2015. Het betreft een onlineveeservice waar gebruikers rundvee kunnen kopen en verkopen. Een soort Marktplaats voor koeien en kalveren dus.

Van den Berg vond dat de handel van rundvee makkelijker, sneller en transparanter kon. Bij Cowlinq werden de databases van partijen als I&R, VKI, GD en CRV gebundeld. Gebruikers hadden hierdoor een actueel inzicht in de prijzen, het stamboek, de gezondheidsstatus van de koe en de melkveehouderij, de productiegegevens en de levenscyclus. In 2016 had de onlineveeservice zo'n zeshonderd gebruikers.

Transparantie

Transparantie was een belangrijk speerpunt van Cowlinq. Veehouders konden zien wat de uitbetaling van het slachthuis was geweest. Het platform berekende daarover 2 procent bemiddelingskosten. De transportkosten lagen op 7,50 euro voor een kalf en 25 euro voor een koe.

Sommige handelaren waren minder enthousiast over het handelsplatform. Het persoonlijk advies zou volgens hen ontbreken.
Begin 2017 kwam de onlineveeservice in opspraak omdat de slachtbonnen van Cowlinq zouden verschillen met de originele weegbonnen van slachterijen.

Stallijst.nl

Sinds kort is er nog een speler op de markt van onlinehandelsplatforms: Stallijst.nl. Het is een onlinecommunicatie- en afvoerdienst voor de veesector. Veehouders kunnen zich gratis inschrijven waarna ze via hun stallijst dieren kunnen selecteren voor afvoer. Vervolgens kiezen ze de gewenste afnemer van het vee en selecteren ze het ophaalmoment.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  80 %
 • Zondag
  10° / 7°
  70 %
 • Maandag
  8° / 6°
  70 %
Meer weer