Robusto+eerste+Vion%2Dham+Good+Farming+Balance
Nieuws
© Vion Food

Robusto eerste Vion-ham Good Farming Balance

Tijdens de Duitse foodbeurs Anuga lanceert Vion Food 'Robusto'. Een geselecteerde ham uit het Good Farming Balance-programma voor het topsegment van de Italiaanse drooghamindustrie.

Vion levert al jaren hammen aan Italiaanse producenten van gedroogde ham. Met Robusto voegt de onderneming daar nu een ham van premium kwaliteit aan toe. 'Toen we Good Farming Balance inrichtten hadden we onder andere deze markt voor ogen. We kunnen die nu bedienen met voldoende kwaliteit en aantallen', zegt Frans Stortelder, topman van de divisie Pork.

Vion introduceerde Good Farming Balance in maart van dit jaar. Het is een vraag gestuurd concept voor de internationale markt met drie verschillende aflevermodules: basis, breed en robuust. 'Op de wereldmarkt zijn interessante deelmarkten voor varkensvlees van een specifieke kwaliteit. Stemmen we onze productie beter daarop af, dan biedt dat perspectief voor Vion en de varkenshouder', zei Stortelder daarover in maart tijdens de aftrap van Good Farming Balance.

Uit anonimiteit

Het grootste deel van de hammen voor Robusto worden geselecteerd uit de modules 'robuust' en 'breed'. De hammen worden geselecteerd op gewicht, kleur, vetbedekking, intramusculair vet, vorm en consistentie, zodat de ham na een droogproces van 10 tot 12 maanden zijn specifieke eigenschappen op het gebied van smaak en smeuïgheid heeft.

Frans Stortelder: 'Vertrouwen is in de wereld van voedsel het allerbelangrijkste.'

De hammen zijn herkenbaar aan het 'Robusto Good Farming Prosciutto'-stempel. 'Weg uit de anonimiteit', zegt Stortelder. 'Good Farming Balance is een geïntegreerde productieketen. Dat wordt in de toekomst in de internationale afzet van kwaliteits-varkensvlees nog belangrijker dan een scherpe prijs', is Stortelders overtuiging.

Herkomst en transparantie

Italiaanse producenten van gedroogde ham verkopen hun product steeds vaker op internationale markten zoals Amerika, Canada en Japan. Belangrijke voorwaarden om daar in het assortiment van grote retail-ondernemingen te worden opgenomen, zijn een gegarandeerde herkomst en transparantie in de keten.

'Door Good Farming Balance zijn wij voor onze afnemers een trusted partner.Vertrouwen is in de wereld van voedsel het allerbelangrijkste.' Er zitten meer concepten als Robusto in de pijplijn. 'Maar je plukt ze niet als appeltjes van een boom.' Stortelder spreekt in termen van minimaal een jaar.

Verwaarding

Binnen Good Farming Balance biedt Vion keuze uit drie prijssystemen die de mogelijkheid bieden om risico's beter af te dekken. Daar tegenover stelt Vion een leveringsplicht. 'Voor een optimale verwaarding is het belangrijk dat de geplande aantallen varkens ook worden geleverd. Good Farming Balance biedt vleesvarkenshouders daarnaast de mogelijkheid om de voerwinst te optimaliseren', geeft Stortelder aan.

Het proces dat daarbij hoort van keuzes maken voor bijvoorbeeld voeding en genetica is sinds maart in volle gang. Stortelder spreekt over een proces van lange adem dat niet van vandaag op morgen klaar is, maar waarmee wel gestuurd gaat worden. 'In een vraaggestuurde keten ligt een gezamenlijk belang.'

Vion introduceert Robusto deze week in Keulen op 's werelds grootste foodbeurs Anuga waar bijna alle afnemers van de Brabantse slachterij komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  24° / 16°
  20 %
Meer weer