Agrarisch waterbeheer Zuid-Drenthe krijgt impuls

Gedeputeerde Staten van Drenthe willen samen met waterschap Vechtstromen 1,3 miljoen euro subsidie beschikbaar stellen voor agrarisch waterbeheer.

Agrarisch+waterbeheer+Zuid%2DDrenthe+krijgt+impuls
© Ruud Ploeg

Het gaat daarbij om de gebiedsaanpak Nieuwe Drostendiep (ruim 843.000 euro) en projecten binnen het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer in Zuidoost-Drenthe (bijna 500.000 euro).

In beide gevallen gaat het om projecten die bijdragen aan schoner water, met ontwikkelingsperspectief voor de landbouw. Provinciale Staten moeten nog goedkeuring verlenen. Het bestuur van waterschap Vechtstromen heeft inmiddels ingestemd met de subsidie.

Initiatieven

Gedeputeerde Cees Bijl: 'Om te voldoen aan de landelijke Kaderrichtlijn Water zijn maatregelen nodig. Het college geeft met deze subsidie ruimte aan de boeren in het gebied om gezamenlijk projecten te ontwikkelen en met initiatieven te komen.'

'Wij stellen 650.000 euro beschikbaar voor deze regeling,' aldus dagelijks bestuurslid Ria Broeze van Vechtstromen. 'Als overheden en ondernemers samen optrekken creëren we een win-win situatie voor schoon water en landbouw.'

Knelpunten

In de gebiedsaanpak Nieuwe Drostendiep werken natuurbeheerders, boeren en waterschap samen aan een klimaatbestendig stroomgebied. Zij kijken hoe ze knelpunten als wateroverlast, droogte en het terechtkomen van mest en andere schadelijke stoffen in water kunnen oplossen, terwijl de verschillende functies van het gebied optimaal worden bediend.

In Zuidoost-Drenthe gaat het om innovatieve projecten om de af- en uitspoeling van schadelijke stoffen terug te brengen. Om te voldoen aan de normen van de Kaderrichtlijn Water kunnen boeren erfscans en bedrijfswaterplannen laten opstellen. Zij krijgen hierbij technische begeleiding en en de beschikking over testfaciliteiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer