Plan Schoonwatervallei van tafel

Gemeente Castricum, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en LTO Noord gaan samen voor een nieuw plan om de waterhuishouding in de Groot Limmerpolder te regelen. Het plan Schoonwatervallei 2 is definitief van tafel.

Plan+Schoonwatervallei+van+tafel
© Bert Hartman

Schoon water dat vanuit de duinen naar het Alkmaardermeer kan stromen zonder in contact te komen met het water dat in de Groot Limmerpolder stroomt. Dat is in een notendop de Schoonwatervallei.

Stichting Landschap Noord-Holland wil zo een natuurlijke klimaatbuffer maken. Met een reeks aan kleine maatregelen moet wateroverlast worden voorkomen, het water schoon blijven en de landbouw moet de ruimte krijgen. De eerste fase is achter de rug. LTO Noord was daar niet bij betrokken.

Verzet LTO Noord

Nu de tweede fase zou moeten starten in een gebied dat geen eigendom is van de stichting, verzet LTO Noord-afdeling Kennemerland zich. 'Schoonwatervallei 2 wordt gestaakt', zegt voorzitter Mart Brouwer de Koning. Volgens de voorzitter is er geen draagvlak voor het plan onder de agrariërs. Pogingen om landbouw en natuur te versterken mislukten.

Het hoogheemraadschap wilde aanvankelijk verder met Schoonwatervallei, maar stelt nu dat het project is ingehaald door de actualiteit. Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten werken nu samen aan het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Dat is ook gericht op een klimaatbestendig Nederland.

Weinig animo

Volgens Brouwer de Koning is de animo voor bedrijfsverplaatsing onveranderd klein. 'Er zitten hier jonge ondernemers die graag verder willen. Daar zijn investeringen gedaan. Zij willen hun grond niet kwijt.'

De LTO Noord-afdeling wil wel een oplossing voor de wateroverlast in de polder. 'Het is hier verschrikkelijk nat. Je kunt nu het land niet op, zelfs niet op klompen.'

Robuust watersysteem

Met het hoogheemraadschap wordt daarom gesproken over een 'robuust watersysteem' dat de polder droog moet houden. Het hoogheemraadschap wil een proef starten en dit jaar het watersysteem aanpassen, zodat te veel water snel wordt afgevoerd en het water kan worden vastgehouden in geval van droogte. De gesprekken over de invulling van het plan volgen later dit jaar.

Stichting Landschap Noord-Holland is niet rechtstreeks betrokken bij het nieuwe plan. Desondanks blijft de organisatie erbij betrokken, omdat zij 750 hectare natuur in bezit heeft. Deels wordt die grond verhuurd aan agrariërs. De stichting kon nog niet reageren op het nieuws.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer