Integrale wateraanpak in Koegras

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), gemeente Den Helder en LTO Noord/KAVB gaan nauw samenwerken om de polder Koegras klimaatbestendig te maken. Na diverse gesprekken over onvrede over elkaars functioneren zijn de rijen gesloten om integraal tot een robuust watersysteem te komen.

Integrale+wateraanpak+in+Koegras
© Bert Hartman

Waterbestuurder Kees Stoop van LTO Noord Noord-Holland is blij dat de lucht is geklaard. 'In het verleden gingen zaken wel eens mis, maar we kijken nu vooruit. Eigenlijk staat ons allemaal hetzelfde doel voor ogen, namelijk: zorgen dat de polder de komende decennia geschikt blijft voor de bollenteelt. Een goede communicatie is daarbij het sleutelwoord.'

HHNK-woordvoerster Tara van Oyen onderschrijft dat. 'We zoeken bewust de samenwerking. Er wordt een technische analyse van het huidige watersysteem uitgevoerd, rekening houdend met specifieke teelten ter plekke, diversiteit in waterbeheer en actuele ruimtelijke ontwikkelingen.'

Ervaringen van telers

De resultaten daarvan worden in februari verwacht, stelt Van Oyen. 'We zijn vooral ook benieuwd naar de ervaringen van de telers. Zij merken dagelijks hoe het systeem in praktijk functioneert.' De eerste gesprekken daarover zijn in januari.

Beleidsmedewerker Peter Knippels van de KAVB begeleidt het integrale gebiedsproces in de Koegras. 'Zonder te veel op de quickscan van HHNK vooruit te lopen, verwacht ik dat verzilting en beschikbaarheid van zoet water twee belangrijke aandachtspunten zijn.
'Het is mooi dat de problematiek algemeen wordt erkend en dat we in gezamenlijkheid naar oplossingen zoeken', vervolgt Knippels.

Extreem weer

Extreme weersomstandigheden vragen om meer maatwerk, daarover zijn de gebiedspartijen het volgens Knippels eens. 'De ene keer is het de grootste uitdaging om zoet water langer vast te houden, de andere keer om het sneller af te voeren. Dat wordt de komende maanden in kaart gebracht, gekoppeld aan praktische oplossingen.'

De Koegras is een badkuip die steeds zilter wordt, stelt wethouder Odd Wagner van Den Helder: 'De prachtige bollenteeltbedrijven daar maken zich grote zorgen. Ik snap dat volledig, net als hun emoties. Ik heb ook begrip voor de worsteling van het hoogheemraadschap. Het is een agrarisch gebied in een verstedelijkte omgeving. Dat maakt dit tot een zoektocht.'

Voorbeeld

De bestuurder is vooral blij met de intensieve aandacht voor de de polder vanuit verschillende disciplines. 'Wat hier wordt bedacht en ontdekt, kan tot voorbeeld dienen voor andere gebieden in Nederland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer