Grote+diversiteit+bij+tiende+HAS+Food+Experience
Achtergrond
© HAS Hogeschool Den Bosch

Grote diversiteit bij tiende HAS Food Experience

'Today's Food Challenges' is het thema van de tiende editie van de HAS Food Experience op 30 januari in Den Bosch. Studenten presenteren hier 120 projecten op het gebied van productie, toepassing en vermarkting van voeding.

Programmamanager Mary van Hoek-Hendriks is enthousiast over de diversiteit aan concepten en projecten, die tijdens de HAS Food Experience worden gepresenteerd. 'Op HAS Hogeschool gebeurt veel meer dan het bedenken en ontwerpen van producten en verpakkingen. We willen als hogeschool de dialoog aangaan met partijen die actief zijn in de agro- en foodsector. Alleen op die manier kunnen veranderingen in gang worden gezet.'

Student Ramon Verheggen presenteert tijdens de HAS Food Experience zijn project 'Telen zonder daglicht'. 'Nederland was vroeger een grote producent van hop, maar nu zijn er nog slechts enkele percelen over waarop hop wordt verbouwd', zegt hij. 'Ik wil daarom graag verse hop gaan telen in klimaatkamers zonder daglicht.'

Paradijs

Verheggen ziet diverse voordelen bij het telen zonder daglicht. 'In een klimaatkamer heb je geen last van weersinvloeden en insecten en hoef je dus geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. De planten groeien als het ware op in een paradijs, waardoor je hop van een hoge kwaliteit krijgt. Verder ben je in een klimaatkamer niet afhankelijk van seizoenen, waardoor je het hele jaar door verse hop kunt telen.'

In een klimaatkamer heb je geen last van weersinvloeden en insecten en hoef je dus geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken

Ramon Verheggen, student HAS Hogeschool Den Bosch

Na het afronden van zijn opleiding wil Verheggen zich verder toeleggen op het telen van hop in klimaatkamers. 'Ik ben druk bezig om hiervoor een bedrijfsplan te schrijven. Alleen al in Nederland en België zijn zo'n negenhonderd bierbrouwerijen. Mijn plan is om met zo'n 1.000 vierkante meter te beginnen. Ik verwacht dat er zeker een markt is voor dit product en wil daarom graag in contact komen met brouwerijen die mijn hop straks willen afnemen.'

Biologische rijst

Niels Schunselaar, Talash Huijbers, Zhun Chung, Lieselotte Janknegt en Wiep van Summeren maken een grid met vier scenario's voor een boerencoöperatie op de Filipijnen, die zich richt de productie van biologische rijst. De HAS-studenten schrijven deze scenario's in opdracht van Agriterra. Deze organisatie zet zich in voor het professionaliseren van kleinschalige boeren in landen in ontwikkeling.

'De markt voor biologische rijst staat nog in de kinderschoenen op de Filipijnen. Bovendien is het een eilandengroep met zevenduizend kleine eilandjes, is het er heuvelachtig en heb je te maken met weersinvloeden en instabiele politieke omstandigheden', zegt Schunselaar. 'Dat alles maakt het tot een extra uitdaging om hier met een groep studenten een analyse op los te laten en scenario's voor te bedenken.'

Toegevoegde waarde

De student benadrukt dat een grid met verschillende scenario's voor iedere organisatie toegevoegde waarde kan bieden. 'Wanneer een bedrijf is voorbereid op een transitie, kan het snel inspelen op veranderingen in de markt', stelt hij.

'Oliemaatschappijen hebben bijvoorbeeld ook scenario's klaarliggen voor wat ze gaan doen als de olieprijs sterk gaat dalen of stijgen. Op die manier begin je altijd al met een 1-0 voorsprong op je concurrenten aan de wedstrijd.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer