De+Groot+op+de+bres+voor+innovatieve+ondernemers
Nieuws
© Dirk Hol

De Groot op de bres voor innovatieve ondernemers

De overheid zou vernieuwende ondernemers meer steun moeten geven bij juridische problemen rond de afzet van hun producten. Die suggestie legt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot voor aan minister Carola Schouten (LNV).

Dinsdag publiceerde de Volkskrant een artikel over insectenkweker Ger van der Wal uit Lelystad. Diens veelbelovende bedrijf ging vorig jaar failliet omdat exportbelemmeringen de levering van een grote order naar Zwitserland verhinderden.

Van der Wal had 100.000 zakjes insecten verkocht aan een Zwitserse supermarktketen. Ze zijn daar echter nooit aangekomen. Onduidelijkheid over de importeisen van de Zwitserse autoriteiten zorgden ervoor dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen exportvergunning kon verlenen.

Kwekerij failliet

Inmiddels waren wel flinke investeringen gedaan voor de grote order. Het leidde tot het faillissement van Van der Wals insectenkwekerij, voordat de zaak door de autoriteiten was afgerond.

Kamerlid De Groot heeft nu schriftelijke vragen gesteld aan minister Schouten over de gang van zaken. Daarbij wijst hij erop dat het eten en voeren van krekels en meelwormen voedzaam is en beter voor de planeet dan het eten van vlees.

Wetgeving onduidelijk

'Bent u ook van mening dat de wetgeving onduidelijk en vaag is en achter de feiten aanloopt?', vraagt De Groot. Hij stelt voor dat de Nederlandse overheid, net als in Vlaanderen, bedrijven actief gaat bijstaan bij juridische problemen rond nieuwe producten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer