Yvon+Jaspers+met+Nuffield%2Dbeurs+naar+buitenland
Nieuws
© KRO-NCRV

Yvon Jaspers met Nuffield-beurs naar buitenland

Zes Nederlanders uit de agrarische sector zijn geselecteerd voor een Nuffield Farming scholarship 2018. Onder hen Yvon Jaspers, presentatrice van het programma 'Boer zoekt Vrouw'.

De Nuffield Farming scholarship wordt wereldwijd uitgereikt aan circa zeventig boeren die het in zich hebben om toonaangevend in hun sector te worden. Het gaat om personen die op dit moment al hun nek uit steken en bijzondere prestaties verrichten op of rondom hun bedrijf.

In Nederland is deze eer toegekomen aan Chris Antuma, Edwin Michiels, Kees Hemminga, Rick de Vor, Robert Nijkamp en Yvon Jaspers. De komende 1,5 jaar verblijven ze minstens zes weken in het buitenland om zich te verdiepen in een studieonderwerp naar eigen keuze. Begin maart gaan zij gezamenlijk naar de Contemporary Scholars Conference, een conferentie die dit jaar in Nederland plaats vindt, de officiële aftrap van hun scholarship.

Yvon Jaspers

Een opvallende keuze van het Nuffield selectiecomité is om Yvon Jaspers een scholarship toe te kennen, ondanks het feit dat zij geen agrariër is. Jaspers, vooral bekend als presentator en programmamaker bij het KRO-NCRV programma 'Boer zoekt Vrouw', schrijft columns in vakbladen en is spreker op congressen en symposia met als thema de verbinding tussen de agrarische sector en de 'gewone' Nederlander.

'Yvon Jaspers is oprecht geïnteresseerd in het verhaal van de agrariër en als we het hebben over impact, dan kunnen wij als sector nog veel van haar leren.'

Voorzitter Annechien ten Have-Mellema van Nuffield Nederland

Jaspers verbaast zich keer op keer over hoe weinig kennis de gemiddelde burger heeft over waar hun voedsel vandaan komt gaat en hoe het gemaakt wordt. Ze gaat tijdens haar Nuffield scholarship op zoek naar internationale collega's en pioniers die het gelukt is hun agrarisch verhaal aan de man te brengen.

Boeren en burgers

Voorzitter Annechien ten Have-Mellema van Nuffield Nederland merkt op dat de verbinding tussen boeren en burgers een veelgehoord thema binnen Nuffield. 'Jaspers is op dat gebied al volop actief. Door haar toegang te geven tot het wereldwijde Nuffield netwerk kan zij zich verder verdiepen in deze boer-burger relatie.

'De visie van Nuffield is 'to develop people to make a difference in the world of agriculture' en daar past dit goed in. Yvon Jaspers is oprecht geïnteresseerd in het verhaal van de agrariër en als we het hebben over impact, dan kunnen wij als sector nog veel van haar leren', aldus Ten Have.

'Daarom maken we vanuit Nuffield Nederland graag deze uitzondering om aan Jaspers een scholarship toe te kennen. Op deze manier zal ook zij in staat zijn om op dezelfde wijze als de andere Nuffield scholars de landbouw in Nederland vooruit te brengen.'

Zoektocht

Een andere geselecteerde, Chris Antuma, runt samen met zijn vrouw Judith een bedrijf in het Vechtdal van Overijssel, waar hij biologische groenten en medicinale wortelkruiden teelt. Het Nuffield scholarship wordt voor hem een zoektocht naar het sluiten van lokale kringlopen (grond, mest en arbeid), het creëren van een jaarrond bouwplan en het vervangen van diesel door groene energie.

Ook Edwin Michiels ontvangt een Nuffield scholarship. Hij runt samen met zijn vrouw Elly een gemengd bedrijf in het Noord-Limburgse Horst-Melderslo. Binnen het bedrijf wordt varkenshouderij gecombineerd met akkerbouw en bollenteelt. Gedurende zijn scholarship wil Michiels onderzoeken of er betere manieren zijn om de mineralen kringlopen tussen dierhouderij en akker- en tuinbouw te sluiten.

Trends

Kees Hemminga is met zijn vader melkveehouder in het Friese Terband. Hij vindt het belangrijk om meer inzicht te krijgen in wereldwijde trends om beter in staat te zijn om zijn bedrijf hierin te positioneren. Tijdens zijn Nuffield studie wil hij zich verder verdiepen in trends en ontwikkelingen die invloed hebben op de Nederlandse melkveesector en hoe hier op het boerenerf mee omgegaan kan worden.

Rick de Vor heeft in het Utrechtse Snelrewaard met zijn vrouw Judith en drie kinderen zijn melkveehouderij met 115 melkkoeien. Met het scholarship wil hij zich gaan verdiepen in het veenweidegebied en het oppervlaktewater. Hoe kunnen we de bodemdaling stoppen en daardoor de CO2 uitstoot beperken en een goed verdienmodel overhouden voor de melkveehouderij?

Tot slot heeft Robert Nijkamp uit Raalte samen met zijn familie een bedrijf met 40 melkkoeien en houdt 70.000 scharrel vleeskuikens volgens het Beter leven één ster programma. Robert gaat zijn Nuffield-onderzoek richten op de toepassing van het slim gebruiken van de aanwezige data op zijn bedrijf om de verbinding tussen boeren en consumenten te leggen, de vleesketen flexibeler te maken voor boeren en ondersteuning te bieden voor stal- en bedrijfsmanagement.

Onderscheiden

Naast hun eigen bezoeken aan het buitenland laten de zes geselecteerden op hun beurt aan buitenlandse boeren de ins en outs van de Nederlandse landbouw zien. Het doel van een Nuffield scholarship is om mensen te ontwikkelen tot personen die zich onderscheiden in de landbouw.

Ooit opgestart door de Engelse Lord Nuffield bestaat het Nuffield netwerk nu uit ruim 1800 boeren over de hele wereld. In Nederland wordt het initiatief onder andere ondersteund door Rabobank, Privon, de provincies Utrecht en Overijssel en Global Dairy Farmers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer