Grondhonger+stijgt+door+Zonnepark+Distriport
Nieuws
© Han Reindsen

Grondhonger stijgt door Zonnepark Distriport

Provincie Noord-Holland wil op de grond, die ooit is aangekocht voor de ontwikkeling van het logistiek bedrijventerrein Distriport bij Berkhout, ruimte bieden aan een zonnepark van maximaal 66 hectare.

Voorzitter Arie Schouten van LTO Noord West-Friesland noemt het een onzalig plan. 'Die grond is nu nog in gebruik van melkveehouders en vollegrondsgroentetelers. Als dit doorgaat, neemt de grote grondhonger in de regio nog verder toe.'

Volgens het provinciebestuur past de keuze voor een zonnepark binnen het duurzaamheidsbeleid van zowel de provincie als de regio West-Friesland. LTO Noord denkt daar anders over.

Haaks

'Een zonnepark, zeker van dit formaat, staat zelfs haaks op het ruimtelijk beleid dat de provincie zelf heeft geformuleerd. Dat gaat namelijk uit van aanliggende bebouwing rondom, waar nu dus helemaal geen sprake is.'

De provincie bezit ruim 100 hectare grond bij Berkhout, waarvan tweederde bestemd was voor het afgeblazen Distriport. Bij de gemeente Koggenland wordt het verzoek ingediend om de bestemming te wijzigen in 'agrarisch'.

Daken

Dat laatste is heel opmerkelijk, vindt Schouten. 'Tenzij de provincie uitgaat van een combinatie van zonnepanelen, waaronder agrarische activiteit ook mogelijk is. Ons standpunt blijft dat de provincie eerst de daken vol moet leggen met zonnepanelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer