%27Wildgroei+van+zonneparken+in+Drenthe+vraagt+regie%27
Nieuws
© Han Reindsen

'Wildgroei van zonneparken in Drenthe vraagt regie'

De Natuur en Milieufederatie Drenthe vreest voor wildgroei aan zonneparken in Drenthe. Daarom pleit de organisatie voor een provinciaal masterplan om deze snelle groei in goede banen te leiden. 'Omwonenden en omgeving komen anders op de tweede plaats', zegt directeur Reinder Hoekstra.

Projectontwikkelaars zijn volgens Hoekstra bezig met een 'ratrace' om zo veel mogelijk grondposities en SDE subsidietoezeggingen te verkrijgen. Grondeigenaren, meestal boeren, krijgen van verschillende kanten lucratief ogende optiecontracten aangeboden. Bij de Drentse gemeenten stromen de verzoeken binnen.

'Voor marktpartijen zijn niet het landschap en de leefomgeving bepalend, maar de nabijheid van een transformatorstation voor aansluiting op het net. Dit drukt namelijk de investeringskosten aanzienlijk. Voor het tijdig verkrijgen van de landelijke subsidie is de laagste prijs bepalend', analyseert Hoekstra

Cowboygedrag

De combinatie van een aantrekkende markt en landelijke subsidieregelingen zorgen op deze manier voor 'cowboygedrag' binnen de zonnesector, waarschuwt Natuur en Milieufederatie Drenthe. 'Project-initiatieven volgen elkaar in hoog tempo op en veel plannen worden pas in een laat stadium zichtbaar voor de omgeving. Sommige plannen worden, ondanks het toekennen van subsidie, helemaal niet gerealiseerd.'

Projectfinancieringen blijken door goudkoorts onder ontwikkelaars volgens Hoekstra vaak ondoordacht en onvoldoende. 'In de subsidierace gaan juist deze aanvragen ten koste van de kleinere initiatieven.'

Masterplan Zon

De genoemde ontwikkelingen horen volgens Hoekstra ook op de provinciale agenda te staan 'De Natuur en Milieufederatie Drenthe pleit daarom voor een Masterplan Zon waarin versnelling van duurzame opwek, ruimtelijke regie en participatie hand-in-hand gaan.' De komende tijd gaat de Natuur en Milieufederatie Drenthe daarover het gesprek aangaan met provincie de zonnesector en organisaties als LTO Noord.

• Lees komende zaterdag meer hierover in Nieuwe Oogst editie Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer