Veel+draagvlak+voor+zonnepark+op+landbouwgrond
Nieuws
© Niels de Vries

Veel draagvlak voor zonnepark op landbouwgrond

Vanuit de bevolking in IJlst is veel draagvlak voor een 2 hectare groot zonnepark op landbouwgrond net buiten de Friese stad. De energiecoöperatie is nu naarstig op zoek naar vervangende grond voor de boer die de grond van de gemeente pacht.


'We willen zijn bedrijfsvoering niet in de weg zitten. Bovendien komen we elkaar weer tegen bij de bakker en de supermarkt. Dan moeten we elkaar niet kwaad aan kijken', beredeneert voorzitter Gerrit van der Leeuw van Energie Coöperatie IJlst, initiatiefnemer van het zonnepark.
Melkveehouder Watze de Vries uit IJlst die het land pacht van de gemeente is blij met deze houding van de energiecoöperatie.

'Ik ben tegen zonneparken op goede landbouwgrond. Ik heb ethische bezwaren: je legt geen zonnepark aan op dure landbouwgrond. Maar ik ben onderdeel van de samenleving. Als de maatschappij dit graag wil, dan moet ik hierin mee gaan. En dan vind ik het een goede zaak dat ook de energiecoöperatie haar nek uitsteekt om op zoek te gaan naar vervangende grond. '

Zorgen

De Vries maakt zich overigens wel zorgen over de honderden hectares landbouwgrond die in Friesland nu zijn ingepland voor zonneparken.

'Dit is nog maar het begin. Ik schrok er echt van toen ik de kaart zag waarop alles is ingetekend. Het zou verschrikkelijk zijn als nog meer hectares landbouwgrond hierdoor verdwijnt. Sommige collega's zien een zonnepark als een stukje rendement, ze zeggen dat ze dat meer uit zonnepanelen kunnen halen dan uit melk. Maar er is al zoveel bebouwing. We moeten niet nog meer landbouwgrond hiervoor opofferen.

Daken

Liever had De Vries gezien dat de zonnepanelen op (boeren)daken gelegd worden. 'Maar dat stuit op bezwaren van de energiecoöperatie. Zij willen geen versnippering van zonnepanelen.'

Of hij ook echt landbouwgrond ervoor terug krijgt, dat betwijfelt De Vries. 'Het is heel lastig. Er ligt wel grond, maar dat is te ver weg. Daar heb ik weinig aan.'

Vrijwilligers

Zo'n twee jaar is Energie Coöperatie IJlst bezig om het project, De Stroomtuin, van de grond te krijgen. Het is volgens voorzitter Gerrit van der Leeuw het op eerste op Mienskip Energie gebaseerde project. 'Daarbij nemen vrijwilligers het voortouw en gaat heet project alleen door, als de gemeenschap er vierkant achter staat.'

Dat betekent ook dat De Stroomtuin geen commercieel zonnepark wordt, maar dat het project past bij de schaal van IJlst, geeft de voorzitter aan. Zo'n 200 inwoners van IJlst hebben al belangstelling getoond voor participatie. Binnenkort zijn er ook in Sneek bijeenkomsten om meer deelnemers te krijgen. Als alles volgens plan verloopt, wordt het zonnepark volgend jaar aangelegd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer