Vijf+vragen+over+zonneparken+op+landbouwgrond
5 vragen
© Nieuwe Oogst

Vijf vragen over zonneparken op landbouwgrond

De belangstelling voor de aanleg van zonneparken op landbouwgrond neemt toe. LTO Nederland heeft de afgelopen tijd een standpunt geformuleerd over de wenselijkheid hiervan.

Wat is de visie van LTO Nederland?

LTO ziet de plaatsing van zonneparken op landbouwgrond als allerlaatste optie voor de opwekking van hernieuwbare energie. We moeten zuinig omgaan met onze vruchtbare gronden en met het agrarisch cultuurlandschap, liet de organisatie onlangs weten.

Tegelijk pleit LTO voor een grondige bezinning op de vraag wat echt duurzaam is en goed voor het klimaat: zonnepanelen op het land waardoor de grond verschraalt, of vruchtbare grond die zonlicht en CO2 opneemt en omzet in biomassa.

Wat kan de agrarische sector wel doen?

Alle inzet moet er volgens LTO op gericht zijn om eerst zoveel mogelijk zonnepanelen te installeren op de daken van agrarische gebouwen. Dat gebeurt al volop, onder meer in combinatie met asbestsanering.

De mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput, naar schatting is nog zo'n 160 miljoen vierkante meter dak beschikbaar. Daarvan biedt zeker een kwart goede mogelijkheden voor het opwekken van zonnestroom.

Ligt de verantwoordelijkheid voor zonne-energie alleen bij de agrarische sector?

Nee, hoewel Nederland een relatief 'vol' land is zijn er ook mogelijkheden voor het plaatsen van zonneparken op braakliggende stukken grond, vrijgekomen bedrijventerreinen of een voormalige vuilstort.

Daarnaast is er in potentie nog veel meer perspectief voor zonnepanelen op het water. Daarvoor worden al plannen ontwikkeld, volgend jaar begint de bouw van een gigantisch zonnepark voor de Zeeuwse kust. Dat moet in 2020 in productie komen.

Hoeveel ruimte is er in totaal nodig voor zonneparken?

Daar is geen indicatie van te geven. Het hangt onder meer af van de ontwikkelingen op het gebied van windenergie. Een belangrijke factor is ook de rendementsverhoging die nog mogelijk is bij zonnepanelen.

Als de voorspelling van experts uitkomt dat het rendement verdubbelt van 20 procent nu naar 40 procent in de toekomst is voor dezelfde opbrengst een veel kleinere oppervlakte aan zonnepanelen nodig.

Moet ik voorlopig maar niet in zee gaan met projectontwikkelaars?

Het blijft een beslissing van de individuele ondernemer. Zoals eerder gemeld, is het goed om weloverwogen verplichtingen aan te gaan en niet te snel een handtekening te plaatsen.

Win eerst uitvoerig advies in, ook over de haalbaarheid van de plannen, en houd rekening met de reacties van omwonenden op plannen voor een zonnepark.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer