Akkoord bereikt over driejarige cao dierhouderij

Voor de veehouderij is een nieuwe langlopende cao in zicht die op 1 januari van kracht wordt. Werkgevers en werknemers hebben daarover een principeakkoord bereikt dat nu aan de achterbannen wordt voorgelegd.

Akkoord+bereikt+over+driejarige+cao+dierhouderij
© Fotografie Twan Wiermans

Namens de werkgevers voerden LTO Nederland, de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK) de onderhandelingen over een nieuwe cao Productiegerichte Dierhouderij. Voor de werknemers zaten FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen aan tafel.

Het principeakkoord gaat uit van een driejarige cao die loopt van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2020. In die periode stijgt het loon met totaal 6,75 procent. Dat gebeurt in drie stappen: 2,25 procent per 1 januari 2018, 2,25 procent per 1 januari 2019 en 2,25 procent per 1 januari 2020).

Twee jaar startschaal

In de nieuwe cao zijn de mogelijkheden aangepast om de startschaal toe te passen. Deze kan nu 900 uur in een periode van maximaal twee jaar worden toegepast, waarbij de medewerker opgeleid wordt voor zijn functie. Hierbij is het wettelijk minimum (jeugd-)loon van toepassing.

De toeslagen voor het werken op zondag zijn ook aangepast. De eerste twee uur is de toeslag 0 procent, het derde en vierde uur 75 procent en vanaf het vijfde uur 100 procent. De reiskostenregeling wordt omgezet van een vaste vergoeding naar een vergoeding van 0,19 cent per kilometer.

Seniorenregeling

In de cao Productiegerichte Dierhouderij komt een seniorenregeling voor werknemers vanaf 62 jaar met als uitgangspunt 80 procent werken, 90 procent loon en 90 procent pensioenopbouw. Deze regeling gaat de seniorendagen vervangen. De heffing voor het zogenoemde Colland B-deel wordt verhoogd met 0,5 procent om de regeling te financieren.

De subsidie voor BBL-trajecten (leer/werktrajecten) wordt verhoogd naar 2.500 euro per jaar en wordt uitgekeerd aan de werkgever. Deze is daarbij dan verplicht om de scholingsdag door te betalen aan werknemer. Tevens zijn afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid en de toepassing van scholingsvouchers.

Als de nieuwe cao van kracht wordt, hoeven werkgevers geen vakantietoeslag te betalen over de overuren waarvoor al een andere in de cao opgenomen toeslag van toepassing is. De cao geldt voor de sectoren melkveehouderij, varkenshouderij en pluimveehouderij en voor de fokkers, kuikenbroeders en exporteurs van broedeieren en eendagskuikens.

Rust op het front

Leo van der Zon, woordvoerder namens werkgevers, is blij dat een langlopende cao in zicht is waarmee er rust blijft op het arbeidsvoorwaardenfront. Ook de verbetering van de startschaal, de duidelijke afspraken over vakantietoeslag bij overwerk en de seniorenregeling noemt hij als positieve punten.

De vakbonden zijn tevreden over het bereikte resultaat omdat naast de overeengekomen loonsverhoging belangrijke afspraken zijn gemaakt over de ontwikkeling van mensen en duurzame inzetbaarheid.

Instemming achterban

Het principe-akkoord wordt nu voorgelegd aan de achterbannen. Wanneer deze instemmen, naar verwachting voor het eind van het jaar, is er een nieuwe cao die voor algemeen verbindend verklaring zal worden voorgelegd aan de minister van SZW.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer