Aarde+warmt+sneller+op+door+methaanbubbels
Nieuws
© Twan Wiermans

Aarde warmt sneller op door methaanbubbels

Door de klimaatverandering en stijgende temperatuur worden er over de hele wereld meer methaanbubbels gevormd. Het vrijkomen van dit broeikasgas zorgt weer voor een verdere temperatuursverhoging.

Daarmee ontstaat een vicieuze cirkel, zo meldt een onderzoeksteam onder leiding van de Radboud Universiteit Nijmegen in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Het Nijmeegse onderzoek richt zich op ondiepe meren, plassen, rivieren en draslanden. Deze wetlands zijn relevant in het kader van klimaatverandering omdat ze verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Een belangrijk deel van die uitstoot komt door bellen methaangas die zich in de bodem ontwikkelen, naar boven borrelen en via het wateroppervlak in de atmosfeer terecht komen.

Tanks

In open 'tanks' gevuld met water en sediment, konden de onderzoekers een jaarcyclus nabootsen. Vier tanks hadden een 'gewoon' Nederlands klimaat, en bij vier andere tanks lag de gemiddelde temperatuur 4 graden Celsius hoger. Dat leidde tot een 50 procent hogere uitstoot van methaanbubbels.

De biologen voorspellen dat een temperatuurstijging van 1 graad Celsius leidt tot 6 tot 20 procent hogere uitstoot van methaanbellen, wat weer leidt tot extra broeikasgassen en temperatuursverhoging. In rijke bodems die vol zitten met voedingsstoffen wordt meer methaan gevormd dan in schralere bodems. Een mogelijke manier om methaanbubbels te verminderen is te zorgen voor schralere bodems. Dat betekent minder gebruik van meststoffen.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer