Koeien+sturen+op+methaan+is+mogelijk
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Koeien sturen op methaan is mogelijk

Het is mogelijk om de methaanuitstoot bij melkkoeien via het voerspoor te reduceren. Dat blijkt uit onderzoek bij de elf Koeien & Kansen bedrijven.

Zeven van deze bedrijven behaalden met voermaatregelen een lagere methaanuitstoot. Toch is dat nog geen eitje, blijkt uit het Koeien & Kansen-rapport 'Reductie van ammoniak- en methaanemissie via het voerspoor'.

Terwijl in de periode 2006 tot en met 2009 de nadruk lag op ammoniakemissie, werd van 2010 tot en met 2013 gelet op het terugdringen van de methaangasuitstoot. De resultaten van beide onderzoeken zijn in dit rapport verwerkt.

Excretie

Voor zeven van de elf Koeien & Kansen-bedrijven, die in de periode van 2006 tot en met 2013 aan het project deelnamen, is het gelukt de methaanemissie te verlagen zonder dat excretie van Totaal Ammoniakaal Stikstof (TAN) omhoog ging.

TAN is de hoeveelheid stikstof die in principe kan vervluchtigen als ammoniak. Het doel is immers om methaanuitstoot te doen dalen, zonder dat dit effect heeft op de ammoniakemissie. Deze zeven bedrijven hadden ten opzichte van de periode 2006-2009 gemiddeld een 7 procent lagere methaanemissie en een 8 procent lagere TAN-excretie.

Vaak geen afname

Overigens was er voor de meeste bedrijven geen sprake van een duidelijke afname in de methaanemissie of TAN-excretie. Op dit moment doen zestien bedrijven mee aan Koeien en Kansen. Een aantal bedrijven dat deelnam aan de tweede periode, was geen deelnemer in de eerste periode.

Wel werd een positieve correlatie gevonden tussen de gemeten VEM-dekking en de emissie van methaan. Deze toename van de methaanemissie bij toenemende VEM-dekking is logisch, omdat een hogere voeropname per kilogram melk tot meer fermentatie per kilogram melk leidt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer