'Beste meisjes' zijn de dupe van nationale kop

Onze melkkoeien behoren volgens Brussel tot de 'beste meisjes van de klas' als het om methaanuitstoot gaat. Behalve in Nederland zelf dat een ander cijfer hanteert. Betaalt de Nederlandse koe straks de prijs voor het klimaatakkoord?

%27Beste+meisjes%27+zijn+de+dupe+van+nationale+kop
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Ruim 162 kilo per jaar bedraagt de methaanuitstoot van een Nederlandse melkkoe, zo berekent Nederland zelf. Dat is de hoogste uitstoot van Europa. Echter, Brussel hanteert een andere systematiek en komt tot een methaanuitstoot van 133 kilo per koe per jaar. Daarmee behoort de Nederlandse melkkoe volgens de Europese Unie tot de 'beste meisjes' van de klas.

Ter vergelijking: een Deense melkkoe produceert jaarlijks 210 kilo methaan volgens Brussel, maar volgens de eigen overheid 155 kilo. Voor Duitse koeien komt de EU tot 170 kilo, terwijl Duitsland zelf 145 kilo rekent. Elke lidstaat hanteert zijn eigen methodiek, de meeste in eigen voordeel. Nederland is een van de weinige lidstaten die dat niet doen.

Onderzoeksjournalist Geesje Rotgers van het vakblad V-focus zette de cijfers op een rij. Eerder stelde zij onder meer de Nederlandse rekenmethodes omtrent de Programmatische Aanpak Stikstof en het ammoniakbeleid aan de kaak. Dat leidde tot discussie in politiek Den Haag, nieuw onderzoek en zelfs aanpassing van het beleid. Ook deze bevindingen kunnen wel eens een staartje krijgen.

Het woord is nu aan Schouten en Wiebes om eerst duidelijkheid over de methaanuitstoot te scheppen

Opheldering

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) heeft al om opheldering gevraagd van ministers Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselvoorziening en Eric Wiebes van Economie en Klimaat. Het gaat haar niet zozeer om de rekenmethode en wie er nou gelijk heeft, maar vooral om het gelijke speelveld in Europa.

Immers, in de landbouwparagraaf van het regeerakkoord, waar Lodders partij aan heeft meegeschreven, staat nota bene als eerste punt: 'Een gelijk speelveld tussen producenten in de verschillende EU-landen vereist dat er zo min mogelijk zogeheten 'nationale koppen' op Europese regels zijn.'

Brussel

Ook Brussel streeft naar uniformiteit in de berekeningswijze, maar zover is het nog niet. Dat kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse melkveehouderij, die in de internationale zuivelmarkt een vooraanstaande rol speelt. Gaat Nederlandse melkveehouders straks een hogere prijs betalen dan hun collega's in andere landen, omdat hun eigen overheid een strengere norm hanteert dan het speelveld waarin de boeren opereren?

Methaan is een belangrijk broeikasgas, dat ook koeien uitstoten. En net als alle andere landen moet ook Nederland bijdragen aan het Parijse klimaatakkoord. Daarvoor worden in Europa afspraken gemaakt over de aanpak van broeikasgassen. Zo'n 10 tot 15 procent komt op het conto van de land- en tuinbouw, becijfert de rijksoverheid. Het woord is nu aan Schouten en Wiebes om eerst duidelijkheid over de methaanuitstoot te scheppen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer