Nederlandse+melkkoe+%27beste+meisje%27+van+de+klas
Nieuws
© DIRK HOL

Nederlandse melkkoe 'beste meisje' van de klas

Onze melkkoeien behoren volgens de Europese Commissie op het gebied van methaanuitstoot tot de 'beste meisjes' van de klas. Nederlands eigen berekeningen leiden juist tot de tegenovergestelde conclusie.

'Het is nogal verwonderlijk dat Nederland met haar eigen berekeningen tot de conclusie komt dat de Nederlandse melkkoe de hoogste methaanuitstoot van Europa heeft', stelt Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) in Kamervragen aan de ministers Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselvoorziening en Eric Wiebes van Economie en Klimaat.

'Dat lijkt te komen doordat Nederland een ander rekensystematiek hanteert dan de Europese Unie. Dat kan natuurlijk niet het geval zijn', stelt Lodders. 'De Nederlandse rekensystematiek moet daarom niet afwijken van de Europese.'

Ongelijk speelveld

Lodders stelt dat het rekenen met andere methoden enorme gevolgen heeft voor regelgeving waarmee er een oneerlijk speelveld ontstaat. 'Bovendien is de aanpak van broeikassen in Europa alleen maar effectief wanneer dezelfde berekeningsmethode wordt gehanteerd.'

Lodders en haar VVD-collega Remco Dijkstra hebben Schouten daarom om opheldering gevraagd. Zo willen zij weten welke invloed het hanteren van verschillende berekeningsmethoden heeft voor een eerlijk speelveld in Europa. Ook willen beide Tweede Kamerleden antwoord op de vraag welke stappen Nederland gaat zetten om een gelijke berekeningsmethode te hanteren voor alle lidstaten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer