Glyfosaat werkt beste tegen aardappelopslag

Een goede bestrijding van aardappelopslag is van belang voor de beheersing van aardappelmoeheid (AM). Inzet van glyfosaat in een gewas bieten lijkt de beste strategie. Als de goedkeuringsperiode van glyfosaat beperkt blijft tot vijf jaar, is er weinig tijd om naar alternatieven te zoeken.

Glyfosaat+werkt+beste+tegen+aardappelopslag
© Koos van der Spek

Aardappelopslag komt in alle gewassen voor. In uien en peen lijkt het soms alsof er hutspot op het land groeit. Aardappelopslag vormt een steeds groter probleem in de bouwplannen. Het zorgt voor meer kans op phytophthora en meer problemen met aardappelmoeheid.

Inzet van glyfosaat in suikerbieten in combinatie met schoffelen biedt volgens Jan Salomons van Delphy de beste mogelijkheden om aardappelopslag te bestrijden en problemen met AM te voorkomen. 'Maar het is lastig om de strijd te winnen. We moeten een strenge winter hebben', zegt de adviseur akkerbouw.

Strategieën

Salomons was vorige week te gast op een akkerbouwvergadering in Oosteinde, in Noord-Groningen, om uitleg te geven over de mogelijke bestrijdingsstrategieën. Hij maakte duidelijk dat met goede opslagbestrijding de trefkans voor een AM-vrijverklaring zakt naar 10 à 15 procent. Zonder bestrijding stijgt deze snel naar 40, 50 of zelfs 60 procent.

Bij zomergraan heb je eerst een vorstperiode en is de opkomst van de opslag gelijkmatiger

Jan Salomons, adviseur akkerbouw bij Delphy

In graan zijn de beste bestrijdingsresultaten te boeken met de inzet van Starane Top en met toevoeging van andere middelen in zomergraan of wintertarwe. Dit blijkt onder andere uit proeven uit 1996, 1998 en 2003. 'Oud onderzoek', merkt Salomons op. 'Er ligt een onderzoeksvraag.'

Zomergraan

Technisch gezien heeft opslagbestrijding in zomergraan een plusje boven wintergraan, vindt de adviseur. 'Bij zomergraan heb je eerst een vorstperiode en is de opkomst van de opslag gelijkmatiger. Het saldo van zomergraan is niet veel minder dan van wintergraan.'

Het voordeel van zomergraan is dat de grond zonder bewerking de winter in kan gaan. Uit veldproeven in de periode 1991-1993 blijkt dat spitten en ploegen in combinatie met een bewerking met de kopeg voor de meeste aardappelopslag zorgen.

Bieten

Bij de bestrijding van aardappelopslag in bieten hebben telers de keuze uit een injectiespuit, tunnel- of strokenspuit en strokenstrijker. In jaren met veel opslag zijn alle drie nodig. Gebruik van glyfosaat bij 5 tot 10 centimeter grote aardappelplantjes geeft het beste effect.

Salomons: 'Bij bewolkt weer is bij een injectiespuit een verdunning van 1-op-4 à 1-op-5 nodig. Bij droog en zonnig weer ongeveer 1-op-20, want het middel heeft enkele uren nodig om in het blad te trekken. Gebruik in dergelijke gevallen geen uitvloeier, want dan krijg je meer verdamping van het middel.'

Strokenspuit

Telers moeten goed nadenken of ze een strokenspuit kopen of niet. 'Als er beperkt apparatuur in een gebied is en het weer zit niet mee, is opslag een extra knelpunt.' Een aanstrijkrol vindt de adviseur een noodscenario. 'Eigenlijk ben je dan te laat begonnen.'

Het middel Lontrel is in bieten een alternatief. Maar op het etiket staat dat telers maximaal drie keer 0,5 liter per hectare mogen gebruiken. Dat is vaak niet voldoende. Omdat Lontrel lang in de bodem blijft, kan een hoge inzet risico's geven in de nateelt.

Beperkingen

Bij diverse andere producten staat op het etiket dat telers er maximaal 10 procent van de perceeloppervlakte mee mogen behandelen. Dergelijke beperkingen vragen om verschillende middelen per perceel.

In uien en peen geeft een combinatie van glyfosaat en schoffelen de beste bestrijding van aardappelopslag. Starane Top in uien geeft pas laat een echt remmend effect, geeft nog altijd een vermeerdering van AM en bij een hoge inzet zijn er kwaliteitsrisico's bij uien.

Bij peen is een goed moment van inzet van glyfosaat belangrijk, stelt Salomons. 'Begin vanaf het moment dat de peen oranje kleurt, anders is er risico op vertakking van de peen. Begin met spuiten als het aardappelblad droog is van de dauw.'

Mais

In mais is aardappelopslag effectief te bestrijden. Akkerbouwers zijn vaak niet enthousiast, want mais speelt een rol bij de vermeerdering van aaltjes die behoorlijke schade kunnen veroorzaken in volggewassen.

In mais scoort Roundup het beste. Met één bespuiting Callisto en Calaris is veel mogelijk. 'Wil je het goed doen, spuit dan twee of drie keer. Alle opslag komt niet tegelijk boven.' Maismiddelen geven risico's bij de nateelt van bieten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer