Europees Parlement wil in 2020 af van glyfosaat

De milieucommissie van het Europees Parlement stelt voor om het gebruik van glyfosaat in de Europese landbouw vanaf december 2020 definitief te verbieden.

Europees+Parlement+wil+in+2020+af+van+glyfosaat
© Archief

Aan het gebruik van het omstreden herbicide voor huishoudelijk gebruik zou volgens de milieucommissie per direct een eind moeten komen. Het voorstel van het Europees Parlement is vandaag bekendgemaakt en gaat in tegen de plannen van de Europese Commissie om de toelating van glyfosaat met tien jaar te verlengen.

De milieucommissie van het Europees Parlement vindt dat de Europese Unie plannen moet maken voor het uitfaseren van glyfosaat met december 2020 als einddatum. De toepassing kan in de tussenliggende periode geleidelijk verboden worden als er in gewassen goede alternatieven zijn voor de bestrijding van onkruiden.

Controversieel proces

Het voorstel is volgens de milieucommissie het gevolg van het controversiële proces dat voorafging aan de verlengingsprocedure van glyfosaat. Daarin komen autoriteiten met tegengestelde conclusies en verwijzen naar verschillende studies. Daarvan zijn sommige twijfelachtig vanwege de inmenging van belanghebbenden.

In een niet-bindende resolutie is het voorstel van het Europees Parlement aangenomen. De milieucommissie stelt tevens voor om alle studies die betrekking hebben op de toelating van glyfosaat openbaar te maken.

Gekwalificeerde meerderheid

Komende week zullen de Europese lidstaten definitief hun standpunt doorgeven over verlenging van het gebruik van glyfosaat. Voor de voorgestelde verlenging heeft de Europese Commissie een gekwalificeerde meerderheid nodig. Zoals het nu lijkt zijn de meningen van de lidstaten behoorlijk verdeeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer