Glyfosaat in bijna helft Europese grondmonsters

In 45 procent van de bodemanalyses die genomen zijn van landbouwgronden in tien Europese landen zijn restanten van glyfosaat aangetroffen.

Glyfosaat+in+bijna+helft+Europese+grondmonsters
© Persbureau Noordoost

Dit blijkt uit een studie van een internationale groep wetenschappers onder leiding van Wageningen Universiteit. Voor de studie zijn meer dan 300 bodemmonsters geanalyseerd. De resultaten staan beschreven in een wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift Science of the Total Environment.

Aanleiding voor het onderzoek was het vaststellen van de impact van de wijdverbreide toepassing van glyfosaat in landbouwgronden. Naast het veelbesproken herbicide zelf hebben de wetenschappers de monsters ook geanalyseerd op AMPA, het meest stabiele afbraakproduct van glyfosaat.

Kans op verontreiniging

Zowel de mate van voorkomen als de concentraties van AMPA waren hoger dan die van glyfosaat. De concentraties van de metaboliet lopen op tot 2 milligram per kilo grond. Professor Violette Geissen van Wageningen Universiteit stelt dat vanwege de persistentie van glyfosaat en AMPA aan bodemdeeltjes de kans op verontreiniging groot is.

'Verspreiding kan plaatsvinden door winderosie of afspoeling van verontreinigde gronden', aldus Geissen. Zij is één van de auteurs van de wetenschappelijke studie naar de bodemimpact van glyfosaat.

Geissen pleit ervoor dat er zo snel mogelijk normen moeten komen voor glyfosaat en AMPA in de bodem. 'Er zijn behoorlijke potentieel negatieve effecten op de bodem-biodiversiteit, het waterleven en de mens na blootstelling aan deze stoffen.'

Verlenging niet verstandig

De onderzoekster concludeert dat het niet verstandig om de toelating van glyfosaat te verlengen. 'Zeker gezien de grote mate waarin wij resten van glyfosaat in bodems overal in Europa hebben aangetroffen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer