Glyfosaat houdt Brussel verdeeld

De lidstaten van de Europese Unie hebben vandaag opnieuw geen overeenstemming bereikt over de verlenging van de toelating van glyfosaat.

Glyfosaat+houdt+Brussel+verdeeld
© Persbureau Noordoost

Diverse media melden dat er tijdens de bijeenkomst van het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (Scopaff) vandaag onvoldoende steun was voor het voorstel om de toelating met vijf jaar te verlengen. Twee weken geleden al werd een voorstel voor verlenging van tien jaar van het omstreden herbicide weggestemd.

Naar verwachting gaat de Europese Commissie nu voor eind november een besluit forceren. Voor 15 december moet er in elk geval duidelijkheid zijn, dan verloopt de licentie van glyfosaat.

Voor goedkeuring van een verlenging moeten minstens 16 van de 28 lidstaten van de Europese Unie voor stemmen. Het gaat hierbij om een gekwalificeerde meerderheid ofwel de landen moeten samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

Veertien tegenstemmers

Volgens betrokken stemden veertien landen tegen het voorstel voor vijf jaar verlenging. Tot deze landen behoren België, Luxemburg en Frankrijk. De Franse regering gaf eerder al te kennen om te opteren voor een verlenging van maximaal drie jaar.

Nederland en nog acht andere EU-lidstaten gaan wel akkoord met het laatste voorstel van de Europese Commissie. Onder meer Duitsland en Polen onthielden zich van stemming.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer