Europees parlement wil al over vijf jaar van glyfosaat af

Glyfosaat moet in de Europese Unie (EU) vanaf 15 december 2022 zijn verboden. Dat heeft het Europese Parlement (EP) dinsdag besloten.

Europees+parlement+wil+al+over+vijf+jaar+van+glyfosaat+af
© Nieuwe Oogst


Het parlement gaat hiermee tegen het voorstel van de Europese Commissie in om de licentie voor glyfosaat met tien jaar te verlengen. In plaats daarvan stellen de Europese parlementsleden dat de EU een plan moet maken om in stappen van het gebruik van glyfosaat af te komen.

Het EP wil allereerst een volledig verbod op particulier gebruik glyfosaat en een verbod op het gebruik ervan in de landbouw als biologische alternatieven beschikbaar zijn die onkruid bestrijden.

Onthoudingen

De niet-bindende resolutie werd aangenomen met 355 stemmen voor, 204 tegen en 111 onthoudingen. De lidstaten zullen woensdag stemmen over de het voorstel van de commissie om de marktlicentie van glyfosaat te hernieuwen.

Een Europees burgerinitiatief dat opriep tot een verbod op het bestrijdingsmiddel is in minder dan een jaar tijd meer dan een miljoen keer ondertekend. Dit initiatief heeft een parlementaire hoorzitting in november in gang gezet.

Wetenschappelijke beoordeling

Het parlement vindt ook dat de wetenschappelijke beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen in de EU uitsluitend mag worden gebaseerd op gepubliceerde, getoetste en onafhankelijke studies die zijn gedaan in opdracht van bevoegde overheidsinstanties. EU-agentschappen moeten voldoende middelen krijgen om opdracht te kunnen geven tot dit soort onderzoek, aldus het parlement.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer