Minister Schouten staat glyfosaat nog vijf jaar toe

De nieuwe landbouwminister Carola Schouten stemt in met een goedkeuringsperiode voor glyfosaat van vijf jaar.

Minister+Schouten+staat+glyfosaat+nog+vijf+jaar+toe
© Dirk Hol

Schouten wijkt hiermee af van het eerdere standpunt van de Nederlandse overheid om te kiezen voor verlenging van de toelating van glyfosaat voor een periode van tien jaar. In een brief aan de Tweede Kamer meldt de minister dat zij het nieuwe compromisvoorstel van de Europese Commissie steunt.

Vorige week bleek in Brussel tijdens een bijeenkomst van het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (Scopaff) dat de EU-lidstaten niet akkoord gaan met een verlenging van tien jaar voor glyfosaat. Het nieuwe voorstel wordt op 9 november ook weer in het Scopaff in stemming gebracht.

Compromis

'Om een compromis te bereiken met andere lidstaten kan Nederland instemmen met een kortere goedkeuringsperiode', schrijft Schouten. De bewindsvrouw benadrukt wel dat er geen sprake is van een afbouwstrategie voor glyfosaat in het goedkeuringsbesluit. Dat is volgens haar juridisch niet mogelijk. 'Wel wil ik samen met de landbouwsector werken aan alternatieven voor glyfosaat', aldus Schouten.

De SP-fractie in de Tweede Kamer wijst de minister op het onderzoek onder leiding van Wageningen University & Research waaruit blijkt dat in veel Europese landbouwregio's restanten van glyfosaat en het afbraakproduct AMPA zijn terug te vinden. De SP vindt dit voldoende om helemaal tegen verlenging van de toelating van het omstreden herbicide te stemmen.

Ctgb-advies

Schouten stelt echter dat zij hecht aan een wetenschappelijke toetsing van middelen. Zij volgt daarbij het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Op haar verzoek heeft het college de studie van Wageningen University & Research zo snel mogelijk beoordeeld.

Het Ctgb concludeert dat er geen nieuwe inzichten zijn die leiden tot een ander standpunt over glyfosaat. 'De gerapporteerde gehalten in landbouwbodems vallen binnen de EU-normen. Ook zijn de emissieroutes via wind en water van glyfosaat afgedekt in de huidige systematiek van beoordeling', schrijft Schouten over de bevindingen van het Ctgb.

LTO

LTO is niet gelukkig met de keuze voor een kortere verlengingsduur voor glyfosaat. 'Wij zien liever dat de overheid vasthoudt aan de adviezen van het Ctgb en de Europese voedselautoriteit EFSA', zegt Annemarie Breukers, LTO-beleidsadviseur Plantgezondheid. 'Wel is het positief dat de minister aangeeft dat ze geen voorstander is van het geleidelijk uitfaseren van glyfosaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer