Topoogst+zorgt+voor+dubbel+gevoel
Nieuws
© Twan Wiermans

Topoogst zorgt voor dubbel gevoel

Hoge opbrengsten in de akkerbouw resulteren meestal in lage prijzen. Bovendien hebben akkerbouwers maar beperkt de mogelijkheid om de afgevoerde nutriënten aan te vullen, vindt LTO-bestuurder Jaap van Wenum.

'Aan de ene kant is het voor ons als gewastelers geweldig dat het steeds weer lukt om vooruitgang te boeken met onze opbrengsten', zegt voorzitter Jaap van Wenum van de LTO-vakgroep Akkerbouw. 'Het laat zien dat we in de teelt een hoge efficiëntie bereiken, met beperkte input en een hoge output.'

Meestal niet de beste jaren

Van Wenum wijst er daarnaast wel op dat jaren met hoge fysieke opbrengsten financieel meestal niet de beste jaren zijn. Hij noemt dat de andere kant van de medaille. Daarop staat wat hem betreft ook de beperkte mogelijkheden voor akkerbouwers om de afgevoerde nutriënten weer aan te vullen.

De akkerbouwvoorman reageert op de hoge opbrengstcijfers voor akkerbouwgewassen die het CBS deze week publiceerde. Voor zowel wintertarwe, consumptieaardappelen, suikerbieten als zaaiuien geldt dat de bruto-opbrengsten per hectare totaal aanmerkelijk hoger zijn dan in 2016.

De totale oogst voor wintertarwe komt dit jaar met een hectare-opbrengst van 9,7 ton op ongeveer 1,04 miljoen ton. Dat is zo'n 100.000 ton meer dan vorig jaar.

De aardappeltelers oogsten voor het eerst sinds het jaar 2000 meer dan 4 miljoen ton consumptieaardappelen. De opbrengst van 4,01 miljoen ton is vooral het gevolg van de hoge hectareproductie van gemiddeld 52,6 ton. Verder steeg het areaal van 71.097 hectare naar 76.243 hectare.

De wortelopbrengst bij suikerbieten is hoger dan ooit met gemiddeld 88,7 ton per hectare. Dat levert een bietenoogst op van meer dan 7,5 miljoen ton.

1,5 miljoen ton uien

Ook de Nederlandse uientelers halen dit jaar een recordoogst met ruim 1,5 miljoen ton uien binnen. Dat is bijna 300.000 ton meer dan vorig jaar.

Van Wenum vindt dat de huidige lage opbrengstprijzen zorgelijk zijn, maar niet ongewoon voor de akkerbouwsector. 'Daar hebben we nu eenmaal mee te dealen en de moderne ondernemer besteedt voldoende aandacht aan het afdekken van risico's op de afzetmarkt.'

Meer zorgen maakt Van Wenum zich over de voedingstoestand van akkerbouwpercelen. 'De huidige gebruiksnormen staan niet in verhouding tot deze grote producties. Zeker de fosfaattoestand van veel akkerbouwgronden komt verder onder druk te staan. We teren in en zijn bezig onze bodem verder uit te mijnen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer