Honger+in+de+wereld+neemt+weer+toe
Nieuws
© Patrick Coenen

Honger in de wereld neemt weer toe

Na een gestage afname gedurende een tiental jaren, neemt de honger in de wereld weer toe. Vorig jaar leden 815 miljoen mensen honger, 38 miljoen meer dan in 2015.

De stijging komt volgens een gezamenlijk rapport van vijf organisaties van de Verenigde Naties vooral door conflicten en klimaatverandering. In Azië leden 520 miljoen mensen honger en in Afrika 243 miljoen.

Ongeveer 155 miljoen kinderen onder vijf jaar hebben nu nog door ondervoeding een verstoorde groei. Ze zijn vaak te kort voor hun leeftijd of te licht voor hun lengte. In deze groep is nog sprake van gestage verbetering, maar die gaat volgens Victor Aguayo van Unicef niet snel genoeg.

Crisisgebieden

De helft van de mensen die te weinig te eten hebben, verblijft in crisisgebieden. Gewapende conflicten zijn sinds 2005 in aantal dramatisch toegenomen en ook ingewikkelder geworden. In bijvoorbeeld Zuid-Sudan, het noordoosten van Nigeria, Somalië en Jemen bestaat het gevaar van hongersnood.'Wij kunnen ons niet veroorloven de alarmbellen langer te negeren', aldus de opstellers van het rapport.

Niet alleen in oorlogsgebieden is de voedselvoorziening achteruit gegaan. Veranderende neerslagpatronen door El Niño leidden tot droogte of juist overstromingen. Ook een algehele teruggang van de economie is debet aan de verslechtering. Progressie is vooral te boeken door verbetering van het dieet voor vrouwen en kinderen en door verbetering van de positie van vrouwen in de maatschappij.

Ondergewicht

Zorgwekkend is echter ook het toenemend aantal kinderen met overgewicht, nu al 41 miljoen. 'Obesitas is een groeiend probleem onder armen door een slecht voedingspatroon en een ongezonde levensstijl', aldus Aguayo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer