Boerinnen+Hardenberg+brengen+boerenverhaal+naar+omgeving
Nieuws
© Jan Anninga

Boerinnen Hardenberg brengen boerenverhaal naar omgeving

Veertien boerinnen uit het Vechtdal waren zaterdag tijdens de jaarlijkse Landbouwdag in Hardenberg aanwezig om de agrarische sector te promoten. Gewapend met blokjes kaas en vragenlijsten zochten ze contact met de consument.

Dat is goed gelukt, stelt melkveehouder Gineke Peltjes achteraf vast. 'Als leveranciers van melk aan grote coöperaties als FrieslandCampina en DOC ben je toch redelijk anoniem. Maar naar onze omgeving hebben we ook een verhaal te vertellen. Dat zouden veel meer boerinnen moeten doen in hun eigen woonplaats.'

Peltjes en drie andere boerinnen kwamen op het idee naar aanleiding van een bijeenkomst van het Ondernemershuis Vechtdal. 'Op de terugweg samen in de auto waren we het er al snel over eens dat het voor iedereen goed is om te weten waar je voedsel vandaan komt. Het is belangrijk dat mensen weten wat er in de omgeving gebeurt.'

Trots

Ze vertelt dat het ook niet moeilijk was voldoende collega-boerinnen te vinden om mee te doen. 'We zijn allemaal wel trots op wat we doen, en dragen dat graag uit. Samen versterken we elkaar.'

Het verhaal moet wel eerlijk verteld worden, stelden de boerinnen vooraf vast. 'We ergeren ons allemaal aan de eenzijdige spotjes op TV van Wakker Dier. Zo kunnen we hier wat aan doen', aldus Peltjes.

De bezoekers kregen zaterdag daarom de kans om niet alleen vragen te stellen over de productie van melk. Maar ook andere facetten van het landbouwbedrijf kwamen aan bod, zoals dierenwelzijn, voeding, wel of geen weidegang, gezin, maatschappij, milieu en meer.

Sponsoren

Het team boerinnen had zich gedegen voorbereid, onder andere door sponsoren te zoeken. Zo waren ze goed te herkennen aan de blauwe shirts met een eigen huisstijl. 'Mensen vinden het leuk om meer te leren over de agrarische sector', merkte Peltjes. 'Als het aan ons ligt blijft het daarom ook niet bij deze eerste keer, en pakken we ook de promotie voor andere agrarische sectoren op, zoals de varkens- en pluimveehouderij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer