Gebiedsco%C3%B6peratie+zoekt+korte+voedselketen
Achtergrond
© Peter Nefkens

Gebiedscoöperatie zoekt korte voedselketen

Meerwaarde in de regio houden, de herkenbaarheid van voedsel vergroten en inspelen op trends als herleidbaarheid en gezondheid. Dat willen Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe en onderwijsinstelling Terra MBO bereiken in een regionaal ketenproject. Boeren in Zuidwest-Drenthe lijken het wel te zien zitten.

Veel in Zuidwest-Drenthe geproduceerde gewassen maken een flinke reis door Nederland om uiteindelijk weer als eindproduct in de regionale winkelschappen te belanden. Dat kan anders, vindt de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe. Daarom werkt zij samen met Terra MBO aan verkorting van de regionale voedselketen.

Provincie Drenthe staat vierkant achter het project, vertelt Jan van Goor, coördinator bij de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe. 'Er zitten economische belangen aan vast. Ketenverkorting biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor de werkgelegenheid in deze regio.'

Uien

Van Goor noemt als voorbeeld de uien die in de regio worden verbouwd. 'Die gaan naar Rotterdam of Zeeland. Daar worden ze geschild en vervolgens komen ze terug voor verdere verwerking. Bij een groenteverwerker in Meppel kan dit werk ook prima plaatsvinden.'

Volgens de coördinator zijn ondernemers her en der in de regio zoekende naar een antwoord op deze niet echt efficiënte situatie en het zelf benutten van de meerwaarde. 'Nu halen de grote bakkers uit de regio hun graan veelal uit Oekraïne. Dat moet veranderen', stelt hij.

'We hebben hier in Zuidwest-Drenthe namelijk prima mogelijkheden om graan te verbouwen. Er ligt hier een gouden gebied voor. Daarom zoeken we nu boeren om mee te doen baktarwe te telen en bakkers om dat te verwerken tot streekbroden.'

Meerwaarde

Boeren, een molenaar en bakkers in het stroomgebied van de Drentsche Aa verwerken al eigen grondstoffen in streekgebonden producten. 'Dubbel Drentsch' heten de broden daar. Het is de bedoeling om zo de meerwaarde van het Drentsche Aa-gebied te benutten.

Verschillende akkerbouwers in de regio telen er inmiddels de tarwe, rogge en spelt op milieuvriendelijke wijze. Het graan wordt in Kropswolde gemalen, de productie en verkoop van de eindproducten vinden bij lokale bakkers plaats onder een eigen streeklabel.

Zoektocht

Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe ziet het initiatief als een goed voorbeeld. 'Het is ook om te leren om de granen weer te verbouwen. Er is hier nog te weinig kennis over op dat gebied. We staan dan ook aan het begin van een zoektocht', merkt Van Goor op.

'Je bent zo anderhalf tot twee jaar onderweg. Er moeten ook studenten op losgelaten worden, bijvoorbeeld om marktkansen te onderzoeken.'

Nieuwe opleiding

Daarom ook is de gebiedscoöperatie blij met de nieuwe opleiding van Terra MBO: Food, Life & Innovation. 'Die opleiding begint in augustus 2018 in Meppel en Groningen. Het gaat om voeding in relatie tot gezondheid en in relatie tot de maatschappij, voeding in de keten, waarbij milieuaspecten spelen', legt projectleider Stein van Berkel van Terra MBO uit.

In de opleiding leren studenten van alles over voeding: de productie, de verpakking, maar ook de weg die voedsel aflegt, voordat het op het bord van de consument ligt.

Rol van voeding

'De rol van voeding in relatie tot gezondheid, welzijn en beleving is een steeds belangrijker thema. En uiteraard ook de laatste digitale en technologische mogelijkheden, zoals personalized food en 3D-foodprinting.' Of hoe een smakelijke maaltijd te bereiden is met verschillende grondstoffen of bijzondere ingrediënten.

Daar ligt de link met het project van de gebiedscoöperatie. 'De coöperatie legt verbindingen met bedrijven, wij leveren de kennis', weet Rosalie Rooze van Terra MBO. 'Met onze nieuwe opleiding zijn we op zoek naar verbinding met het bedrijfsleven. Daarom trekken we samen op.'

Boeren gezocht

Inmiddels is contact gelegd met verschillende verwerkingsbedrijven in Meppel, Assen en Hoogeveen. Verder worden niet alleen boeren gezocht voor het verbouwen van graan, maar ook bijvoorbeeld voor de productie van veldbonen, die rijk zijn aan eiwitten.

Wat Van Goor betreft, is het de bedoeling om de eigen regio zo economisch sterker te maken, onder meer door de verbinding met het onderwijs te intensiveren en producten in de eigen regio te vervaardigen en af te zetten. Rooze ziet daar ook voordelen in voor Terra MBO: 'In een leefbare regio kan een onderwijsinstelling ook blijven bestaan.'

Strategie uitbouwen

'Het is een strategie die we graag willen uitbouwen', vult projectleider Van Berkel aan. 'Onderwijs en bedrijfsleven zijn samen verantwoordelijk voor de opleidingen en we werken veel met praktijkgerichte opdrachten. Zo kun je een betere wisselwerking creëren en ontstaat innovatie en kennis.'

De nieuwe opleiding biedt volgens Van Berkel volop mogelijkheden. 'Op het gebied van voeding kun je bijvoorbeeld in medische zin ook veel bereiken. Er is steeds meer aandacht voor gezond eten, zodat je de pillen kunt laten staan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer