RTL4+brengt+met+Foodmakers+agrosector+in+beeld
Nieuws
© Eigen Foto

RTL4 brengt met Foodmakers agrosector in beeld

Op RTL4 gaat aanstaande zondag Foodmakers van start. In het tv-programma worden de verschillende facetten van de land- en tuinbouw belicht.

Presentatrice Jet van Nieuwkerk en een team van verslaggevers doen in Foodmakers wekelijks verslag van de laatste ontwikkelingen in de Nederlandse agrarische wereld zoals nieuwe producten, trends en productie-innovaties. Met de producten die vers van het land komen maakt Jet de lekkerste gerechten en inspireert zo de kijker. Daarmee onderstreept Foodmakers het credo: van boer tot bord.

Foodmakers is een initiatief vanuit de sector zelf en laat de volle breedte van de bedrijfstak zien, zegt mede-initiatiefnemer en melkveehouder Erik Back. 'Vanuit mijn bestuurswerk voor LTO en FrieslandCampina hoorde ik steeds vaker dat boeren graag zouden willen vertellen hoe mooi en goed onze producten zijn. Toen ik in contact wam met Dutch Channels bleken onze ideeën al snel op elkaar aan te sluiten.'

Boerenambacht

Naast een tv-progamma is Foodmakers ook een online platform waarop de Nederlandse agrosector en zijn versproducten centraal staan. Foodmakers doet verslag van innovaties bij grote boerderijen, maar ook van kleine ondernemers met bijzondere eigen lokale producten.

Elke Nederlander is door de producten die wij eten betrokken bij de landbouw

Mede-initiatiefnemer Erik Back van Foodmakers.

Volgens Back verdient een voor de economie zo belangrijke sector een eigen tv-programma. 'Elke Nederlander is door de producten die we eten betrokken bij landbouw. We willen onder meer de authenticiteit van die producten, het boerenambacht en de moderne technieken die boeren gebruiken in beeld brengen. En dat gaat van een kleinschalige veehouder tot een grote aardappelteler die zijn gewassen met een drone in de gaten houdt', aldus Back.

Presentatie

In de eerste aflevering gaan de programmamakers onder meer langs bij bloemkolentelers Dennis en Bas de Wit, aardappelteler Jacob van den Borne en scharrelvarkenhouder Marijke Koenen. De presentatie van Foodmakers is in handen van foodjournalist en schrijfster Jet van Nieuwkerk. Zij gaat in het programma ook koken met de producten van de bezochte boeren.

'De boeren die ik interview leven voor hun vak, zijn enorm zorgvuldig, werken keihard en zorgen ervoor dat hun product op z'n lekkerst in de supermarkt terecht komt. Het zou leuk zijn als de kijker zich meteen het verhaal van die leuke boer van Foodmakers herinnert wanneer hij of zij de tomaten uit Nederland in de schappen ziet liggen.'

De eerste van acht afleveringen Foodmakers is te zien op zondag 4 juni van 11 tot 11.30 uur. RTL4 herhaalt iedere aflevering op zaterdag van 14 tot 14.30 uur. Het online platform is vanaf 3 juni te zien via www.foodmakers.tv.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer