Vrees voor nieuwe prijzenslag supermarkten

Supermarktketens Jumbo en Plus voerden deze week een groot aantal prijsverlagingen door. In de levensmiddelensector wordt daarom gevreesd voor het oplaaien van een nieuwe prijzenslag.

Vrees+voor+nieuwe+prijzenslag+supermarkten
© Peter Smit

Vorige week vrijdag viel er bij Nederlandse huishoudens een folder op de mat waarin Jumbo een honderdtal prijsverlagingen bekendmaakten. De prijsverlagingen omvatten veel huismerkproducten, maar ook versproducten als kwark, gehakt en bloemkool. De supermarktketen communiceert prominent de nieuwe lage prijs voor een 2-liter-kan verse halfvolle melk: 1,39 euro.

Prijsvergelijker Superscanner.nl signaleerde dat Plus de prijsverlagingen van concurrent Jumbo als eerste volgde. Bij 80 Plus-huismerkproducten lag de prijsverlaging op gemiddeld 198 procent.

Marktaandeel

Branchekenners meldden in de media dat een reactie van marktleider Albert Heijn niet kan uitblijven. Hiermee dreigt een nieuwe prijzenslag tussen de nummer één en twee in de markt. AH verdedigt een marktaandeel van 35,2 procent tegen de 18,2 procent die Jumbo nu in handen heeft. Plus is met 6,2 procent een aanmerkelijk kleinere speler.

Prijsverlagingen ondermijnen verduurzaming zuivelsector

De vrees voor een nieuwe prijzenslag drong deze week ook door tot de Tweede Kamer. Tijdens een algemeen overleg tussen de landbouwwoordvoerders en minister Henk Kamp van Economische Zaken vroeg SP-Kamerlid Frank Futselaar de minster om een moreel appel te doen op de supermarkten. Volgens Futselaar ondermijnen de prijsverlagingen bij zuivelproducten de verduurzaming van de melkveehouderij.

Melkprijs

Kamp zei niets te voelen voor een dergelijke oproep. 'Je kunt niet zomaar de link leggen tussen wat er in de supermarkten gebeurt en de melkprijs die boeren ontvangen. Die relatie tussen rauwe melk en supermarktmelk is er niet. Slechts 7 procent van de rauwe melk wordt verwerkt tot dagverse melk. De melkprijs wordt bepaald door verschillende producten.'

De bewindsman zei de ontwikkelingen in de supermarkten wel te zullen volgen om te zien 'of daar op enig moment een actieve rol voor ons geëigend is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer