Kans op flink schommelende tarweprijzen

De beschikbaarheid van tarwe op de wereldmarkt is sterk afhankelijk van de afzetstrategie in China en de logistiek in Rusland. Daarom voorspellen analisten schommelende tarweprijzen ondanks de goede oogst en de grote voorraden.

Kans+op+flink+schommelende+tarweprijzen
© Fotografie Twan Wiermans

In het laatste World Agricultural Supply and Demand Estimates-rapport (WASDE) voorspelt het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) een wereldtarweoogst van 751,2 miljoen ton. Dat is maar liefst 6,3 miljoen ton hoger dan de prognose van een maand geleden en slechts 3 miljoen ton minder dan de recordoogst van vorig jaar.

De grotere verwachte tarweoogst is toe te schrijven aan India, de Europese Unie, Rusland en Turkije. India herstelt zich van de misoogst van vorig seizoen en produceert dit jaar 11,4 miljoen ton tarwe meer. In veel lidstaten in de EU is de hectareopbrengst aanmerkelijk hoger dan vorig jaar. Verder stevent Rusland af op een recordoogst van 82 miljoen ton, bijna 10 miljoen ton meer dan de productie van 2016-2017. Turkije kent een uitstekend groeiseizoen en oogst 3,8 miljoen ton meer dan vorig jaar.

Met name de Verenigde Staten, Australië en Canada hebben te maken met lagere producties. In de VS en Canada is het een gevolg van een forse daling van het tarweareaal. Australië oogst minder tarwe vanwege aanhoudende droogte gedurende het hele groeiseizoen.

Wereldvoorraad stijgt

Tegenover de productie van 751,2 miljoen ton tarwe staat voor het seizoen 2017-2018 een consumptie van 739,6 miljoen ton. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Een productie die groter is dan het verbruik resulteert vanzelfsprekend in een wereldvoorraad die volgens de voorspelling van USDA stijgt van 256,6 miljoen ton naar 268,1 miljoen ton. Deze theoretische eindvoorraad op 30 juni 2018 is genoeg voor 17,4 weken wereldconsumptie.

De stijgende voorraad en de hoge wereldproductie zijn in de regel geen ingrediënten die de tarwemarkt een boost geven. Toch schrijft RVO in het weekbericht granen dat analisten wel degelijk rekening houden met forse prijsschommelingen. Volgens marktspecialist Fred Klein van RVO heeft dat alles te maken met de posities van China en Rusland op de tarwemarkt.

Strategische opslag

Klein wijst erop dat van de wereldvoorraad aan tarwe ongeveer 47 procent strategisch ligt opgeslagen in China. 'Dat geeft al een heel ander beeld van de tarwe die werkelijk beschikbaar is voor de wereldmarkt', aldus Klein.

Hij stelt dat er signalen zijn dat China de komende jaren de eigen voorraad gaat afbouwen. Dat gebeurt onder meer door eigen akkerbouwers te stimuleren om meer soja te telen in plaats van tarwe en mais. 'China wil ook voor soja meer zelfvoorzienend zijn en komt bovendien tot de ontdekking dat de langjarige opslag niet gunstig is voor de kwaliteit van de tarwe.'

Logistieke problemen

Voor zowel Rusland als in minder mate ook voor Oekraïne meldt RVO dat er aanhoudende geruchten zijn over logistieke problemen voor aanvoer van tarwe naar de havens. 'USDA gaat ervan uit dat Rusland vanwege de recordoogst zo'n 32,5 miljoen ton tarwe beschikbaar heeft voor de export. Dit is een erg positieve aanname. Als Rusland dit volume wil exporteren, moet alles de komende maanden wel meezitten.'

Volgens Klein is veel afhankelijk van de omstandigheden voor komende winter. 'De laatste paar winters zijn relatief zacht geweest en dan lukt het de Russen goed om veel tarwe te verschepen. Als de havens echter massaal dichtvriezen dan wordt het scenario anders en zal de Russische export aanmerkelijk lager zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / -1°
    60 %
Meer weer