'Belgische glyfosaatregels verwarrend voor burger'

Vlaanderen, Brussel en Wallonië leggen voor burgers verschillende regels op bij het gebruik van glyfosaat. Phytofar, de Belgisch vereniging van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, vindt dat verwarrend.

%27Belgische+glyfosaatregels+verwarrend+voor+burger%27
© Nieuwe Oogst

De Vlaamse regering heeft net beslist dat vanaf 19 juli het gebruik van glyfosaathoudende producten in Vlaanderen verboden wordt voor particulieren, maar niet voor hoveniers die daarvoor een toelating hebben.

In Brussel mag de burger nog de hovenier deze producten gebruiken. Een burger in Vlaanderen mag het wel in Brussel kopen en tegen zijn hovenier zeggen dat hij het mag gebruiken.

Als dezelfde burger in Wallonië in vakantiehuisje heeft, mag alleen de hovenier tot 31 mie 2018 glyfosaat gebruiken. Daarna tijdelijk niet meer tot 30 november 2018. Of de hovenier het daarna nog mag gebruiken, is nog niet duidelijk.

Absurde situatie

Phytofar spreekt van een 'complexe materie' en een 'absurde situatie' die is ontstaan nadat de drie regio's in België verschillende regels voor het gebruik van glyfosaat hebben gestemd.

Volgens de vereniging van gewasbeschermingsmiddelenindustrie is het verbod in de regio's eerder gestoeld op politieke dan wetenschappelijke overwegingen.

'Phytofar betreurt dan ook dat de drie regio's elk op eigen houtje regels opleggen die voor burgers en maatschappij verwarrend zijn zonder aantoonbare bijdrage te leveren aan leefmilieu of volksgezondheid.'

Vertrouwen

Politieke inmenging in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen ondermijnt het vertrouwen en maakt fabrikanten terughoudend om te investeren in nieuwe, innovatieve (ook groene) middelen, waarschuwt Phytofar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer