Ban+op+hijskraan+bij+asbest+blijft
Nieuws
© Twan Wiermans

Ban op hijskraan bij asbest blijft

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken houdt vast aan het verbod op het gebruik van hijskranen met werkbakken om asbest van daken te verwijderen. LTO vreest dat de asbestsanering van schuur- en staldaken vertraging oploopt.

Asscher gaf deze week antwoord op vragen van de Tweede Kamer op het werken met hijskranen en werkbakken bij het verwijderen van asbest en het installeren van nieuwe platen. Hij wijst op het Arbeidsomstandighedenbesluit, waarin staat dat de werkmethode is verboden.

Wel mag een bak op een verreiker of hoogwerker worden gebruikt. Probleem is echter dat die op veel plekken niet kunnen komen.

Risicovol

'Het saneren van asbest wordt niet ontmoedigd en niet bemoeilijkt. Het gaat om risicovol werk waarbij goede bescherming van werknemers belangrijk is. De regels voor het gebruik van een werkbak in combinatie met een hijskraan gelden al vele jaren en zijn ook bij de sector bekend', motiveert Asscher.

Concrete alternatieven noemt de minister vervolgens niet. 'Het is primair de taak van de werkgever om een methode voor het uitvoeren van werkzaamheden te bepalen die voldoet aan de geldende regelgeving', aldus Asscher. 'Vanuit de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Milieu wordt overleg gevoerd met de sector om de knelpunten die de sector aangeeft te bespreken.'

Onrust

De aangescherpte handhaving op dit verbod, dat sinds maart dit jaar geldt, zorgt voor grote onrust bij aannemers. Veel werk ligt stil en saneerders mijden asbestdaken. 'Ze worden gedwongen weer met steigers te werken en zullen meer het dak op moeten. Dat willen ze niet', zegt Ruud Hoosemans van het LTO-programma AgroAsbestveilig.

'Onze inschatting is dat er nog meer onveilig gesaneerd gaat worden. Die hijskranen zijn er niet voor niets bijgehaald om asbest van de daken te halen.'

Hoosemans noemt de antwoorden van Asscher ontwijkend en weinig concreet. 'Hij komt niet met oplossingen en verwijst naar het overleg met alle partijen die bij de sanering zijn betrokken. Maar ook dat overleg werd door omstandigheden uitgesteld. Zo komen we niet tot een snelle en veilige asbestsanering van agrarische opstallen.'

Einddatum

Voor 1 januari 2024 moet alle asbest in Nederland zijn verwijderd, volgens het wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt. Hoosemans stelt dat die einddatum nu moeilijk haalbaar is. 'Er ligt nog 90 miljoen vierkante meter asbest op de boerendaken. Daarvan schatten we in dat 10 tot 30 procent met een hijskraan van de agrarische bedrijfsgebouwen moet worden gehaald.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer