Burgers zoeken Friese boerendaken

Boeren en burgers gaan in Friesland gezamenlijk asbest verwijderen en zonnepanelen op boerendaken leggen in de pilot 'SamenZONderasbest'.

Burgers+zoeken+Friese+boerendaken
© Harry Tielman

De aftrap van de pilot vond vrijdagmiddag plaats bij melkveehouder Arjan Sinnige in Burdaard. Doel is met veel minder financiële ondersteuning het vliegwiel in gang te zetten, stelt Auke Jan Veenstra, programmamaker klimaat en energie van LTO Noord.
Want deze is, nu het geld voor de regeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop' op is, in een 'te rustig vaarwater' beland, geeft Auke Jan Veenstra van LTO Noord aan.

Zonnepanelen

Naast een versnelling van de asbestsanering biedt de nieuwe regeling de kans om gezamenlijk zonnepanelen op boerendaken te leggen, stelt de programmamaker.

De energiecoöperatie wordt eigenaar van de zonnepanelen. Hiervoor wordt een opstalovereenkomst getekend tussen de energiecoöperatie en de dakeigenaar. Burgers kopen de zonnepanelen via een zonparticipatie of zoncertificatie. De energiecoöperatie krijgt van de provincie 2.500 euro voor het inschakelen van begeleiding.

De boer ontvangt voor de asbestsanering 4,50 euro per vierkante meter. Provincie Fryslân komt de boer financieel tegemoet door hem een subsidie te geven van 4,50 euro per vierkante meter.

Vijftien jaar

Het maximum te leggen is tweehonderd zonnepanelen per bedrijf. De meeste daken van agrarische bedrijven zijn echter groter, erkent Veenstra.

'Leden van de energiecoöperatie mogen maximaal een aansluitingen van 3 x 80 ampère hebben. Alleen bij deze aansluitingen krijgen burgers vijftien jaar lang energiebelasting van 12,2 cent per kilowattuur terug. Wil een boer meer zonnepanelen op zijn dak, dan zijn er natuurlijk meer smaken op het palet, bijvoorbeeld via eigen financiering of de salderingsregeling voor zonnepanelen.'

Laagdrempelig

Melkveehouder Arjan Sinnige uit Burdaard is een van de boeren die meedraaien in de pilot.

'Het is heel laagdrempelig. We waren niet meteen van plan om zonnepanelen aan te leggen, maar met weinig investeringen levert dit relatief veel rendement op. Er komt een stukje subsidie beschikbaar', zegt hij.
'Bovendien kun je dezelfde energiebelasting benutten als burgers. Daarmee kun je ook wat aan zonne-energie verdienen. Dat scheelt aanzienlijk en maakt de terugverdientijd korter, zo'n zeven jaar in plaats van dertien jaar.'

Burgers

Daarbij vindt Sinnige het belangrijk om de boer-burgerverbinding te versterken. 'Ons bedrijf ligt dicht tegen het dorp aan. Van oudsher komen hier al geregeld mensen over de vloer. Met deze regeling kunnen we de goede relatie met inwoners in stand houden.'
Verder speelt ook nog dat zijn bedrijf dicht tegen het dorp aan ligt. 'Met deze regeling kunnen we de goede relatie met inwoners in stand houden.'

Volgens gedeputeerde Michiel Schrier is er werk aan de winkel. 'In 2020 moet er in Fryslân 500 Megawatt aan zonnepanelen liggen. Via deze regeling willen we Friezen faciliteren. Wij zien namelijk aan de ene kant een behoefte bij asbestdakeigenaren om het asbestdak te saneren. En aan de ander kant energiecoöperaties die op zoek zijn naar daken waar ze hun collectieve zonnepanelen kunnen leggen. Alleen door samen te werken, kunnen wij onze energiedoelstellingen halen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer