Groen+licht+voor+versnellingsplan+asbest
Nieuws
© Eigen Foto

Groen licht voor versnellingsplan asbest

Provincie Gelderland stelt extra geld beschikbaar om de sanering van asbest in de provincie te versnellen. Vrijwel alle Statenfracties steunen het plan.

Dat bleek in de Commissie Economie, Energie en Milieu (EEM) van de Provinciale Staten waar het onderwerp afgelopen woensdag op de agenda stond. Het gaat niet om een subsidie voor eigenaren van asbestdaken, maar om financiële middelen die het op andere manieren mogelijk moeten maken asbestsanering te versnellen.

Aanleiding voor de nieuwe maatregelen is het besluit van de landelijke overheid om per 2024 een verbod in te stellen op asbestdaken. Volgens de provincie is een versnelde uitvoer nodig om dit te kunnen realiseren. Op dit moment wordt in de provincie naar schatting ongeveer 0,8 miljoen vierkante meter asbestdaken per jaar verwijderd. Tot 2024 zal in de komende jaren per jaar 2,2 miljoen vierkante meter verwijderd moeten worden.

Bewustwording

De maatregelen van de provincie zijn vooral gericht op bewustwording en communicatie. In Gelderland zal door eigenaren ongeveer voor 560 miljoen euro geïnvesteerd moeten worden voor de verwijdering. Volgens de provincie zijn veel eigenaren wel op de hoogte van het aankomende verbod, maar denken ze nog ruim voldoende tijd te hebben.

De provincie wil eigenaren van asbestdaken door de maatregelen vooral eerder laten beslissen over de maatregelen die nodig zijn. Ze stelt daar 4 miljoen euro voor beschikbaar. De plannen voorzien bijvoorbeeld in een zogenoemde 'toolkit' met communicatiemiddelen voor gemeenten, bijeenkomsten voor dakeigenaren en adviseurs en een jaarlijkse werkconferentie. Ook is er geld beschikbaar om de samenwerking tussen bedrijven aan te jagen.

Subsidiepot leeg

Vanuit de landelijke overheid is een subsidie beschikbaar voor eigenaren van asbestdaken van 4,5 euro per vierkante meter. Gereserveerd geld is naar voren gehaald om deze in 2017 al aan te kunnen wenden. Anders was de subsidie al in april op geweest. Beleidsadviseur Alida Pelleboer van LTO Noord verwacht dat deze subsidie sneller op zal zijn.

Het lijkt LTO Noord niet realistisch om in 2024 alle asbestdaken verwijderd te hebben. Alida Pelleboer: 'Wij denken niet dat dit gaat lukken. Als straks de subsidie wegvalt en er geen alternatieven worden geboden vanuit de provincies, is de financiële prikkel weg en zal het tempo eerder lager worden dan hoger. Ook het aanbod van de asbestsaneerders is niet toereikend genoeg om de klus te kunnen klaren.'

Hogere kosten

Pelleboer vindt het overigens geen reden voor ondernemers om dan maar achterover te leunen. 'Het is niet verstandig om het uit te stellen. Niemand zit straks te wachten op een boete. Bovendien lijken de kosten voor asbestsanering en dakvervanging alleen maar hoger te worden.'

VVD-Statenlid Marieke Schriks denkt ook dat 2024 niet realistisch is. 'Bovendien is het besluit voor het verbod vanaf 2024 er nog steeds niet doorheen in de Tweede Kamer. Het staat nu op de lijst met controversiële onderwerpen tijdens de formatie. Hoe langer dit duurt, hoe minder tijd er over blijft. Wij zijn ervoor om het tijdstip uit te stellen, zodat eigenaren meer de tijd hebben en het beter geregeld kan worden. Ook de omgevingsdiensten die straks op het verbod moeten toezien, niet ingericht op deze grote nieuwe taak.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer