Geld+provincie+impuls+voor+asbestsanering
Nieuws
© Twan Wiermans

Geld provincie impuls voor asbestsanering

De afgelopen vier jaar is 3,74 miljoen vierkante meter asbestdak gesaneerd met ondersteuning van provinciale subsidie. Boeren en tuinders installeerden 890.000 vierkante meter zonnepanelen op de vernieuwde daken.

Dat blijkt uit een evaluatie van de interprovinciale subsidieregeling Asbest eraf, zonnepanelen erop. Die ging in 2013 van start nadat toenmalig staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) er 80 miljoen euro voor beschikbaar had gesteld.

Na een moeizame start is de regeling in de tweede helft van 2014 verruimd. Zo is de looptijd met een jaar verlengd en konden ook stoppende boeren en bewoners van een voormalige boerderij meedoen. Het subsidiebedrag werd verhoogd naar 4,50 euro per vierkante meter.

Geld in tien provincies op

In tien van de twaalf provincies is het budget nu volledig uitgeput. In Flevoland was het geld in 2015 al op, daar heeft de provincie uit eigen middelen 100.000 euro toegevoegd aan het budget om twintig aanvragers niet teleur te stellen. Friesland stelde 500.000 euro beschikbaar.

In Noord-Holland is nog een relatief klein bedrag over. In Zuid Holland resteert een budget van ruim 872.000 euro, bijna de helft van het beschikbare bedrag. Daar wordt de regeling de komende tijd ook opengesteld voor niet agrariërs.

Doelstelling bijna gehaald

Volgens het evaluatierapport is de doelstelling van de saneringsregeling 'goeddeels' gehaald. Gemikt was op het ruimen van 4 miljoen vierkante meter aan asbestdaken met gebruikmaking van provinciale subsidie.

De geïnstalleerde zonnepanelen op boerendaken zijn goed voor een jaarproductie van 89 mW aan elektriciteit. Dit kom ongeveer overeen met het energieverbruik van 23.000 huishoudens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer