Ban+op+hijskraan+remt+asbestsanering
Achtergrond
© Peter van Houweling

Ban op hijskraan remt asbestsanering

Bedrijven die asbesthoudende daken verwijderen en aannemers die nieuwe daken aanbrengen zijn ten einde raad, nu het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het gebruik van hijskranen met werkbakken verbiedt. 'Het is heel simpel: er is geen alternatief.'

De publicatie van de brochure waarin het verbod staat, zorgde voor grote onrust bij bedrijven, aannemers en asbestverwijderaars. Veel werk kwam stil te liggen en geplande klussen gaan voorlopig niet door. 'Er is veel onrust in het veld', stelt Ruud Hoosemans van LTO. 'Het risico van een sanctie is te groot om het werk toch met een kraan met een werkbak te doen.'

Het ministerie van SZW stelt dat het verwijderen van asbestplaten en het aanbrengen van nieuwe platen alleen mag gebeuren vanuit een bak op een verreiker of hoogwerker. Maar het grote probleem is dat die op veel plekken niet kunnen komen.

Stilgelegen

'We hebben acht weken stilgelegen', stelt een woedende Adwin Hoondert van Hoondert Staalbouw in Kapelle (Z). 'Toen zijn we aan de gang gegaan met een nieuw gekochte verreiker, maar daar kunnen we nog geen 25 procent van onze aangenomen werken mee uitvoeren, hoe graag we het ook zouden willen. We hebben tachtig zeikende klanten aan de lijn, die willen weten wat er nu gebeurt. Ze willen nog voor de oogst het dak saneren.'

Hoondert saneert normaal 140.000 vierkante meter per jaar, dit jaar nog maar 6.000 vierkante meter. 'We staan bijna op het punt dat we er helemaal mee kappen.'

Kamervragen

Gelijk na de publicatie van de brochure kaartte LTO de kwestie aan bij politici en bij het ministerie, samen met andere brancheorganisaties uit de bouw, metaal en asbestverwijderingssector. De Kamerleden Elbert Dijkgraaf en Roelof Bisschop van de SGP stelden daarop Kamervragen. Maar minister Lodewijk Asscher heeft gevraagd om uitstel van de beantwoording.

Vertegenwoordigers van de brancheorganisaties voerden 21 april een gesprek met het ministerie en legden daarna in een uitgebreide brief de praktische consequenties uit. Volgende week is er een schriftelijk Kameroverleg over de kwestie.

Het antwoord van SZW is steeds dat de regel al tien jaar geleden is vastgesteld. Daar is volgens de brancheorganisaties veel tegenin te brengen. Zo is het werken met een werkbak aan een hijskraan altijd gedoogd, goedgekeurd of zelfs gecomplimenteerd, zegt Hoosemans. 'Daarom zijn we zo verbaasd.'

Geen alternatieven

Daarnaast zocht de sector actief naar veilige alternatieven. 'We hebben de hele wereld afgezocht', zegt Hoondert. 'Maar er zijn geen alternatieven.' De grootste hoogwerker heeft een arm van 35 meter lang. Daar kan 200 kilo in, twee man met wat klein gereedschap. Daar kan geen plaat meer bij.'

Alleen met een kraan kun je overal komen, vervolgt hij. 'Er zijn heel veel situaties waar je met een verreiker niet kunt komen.' Als voorbeelden noemt hij geschakelde daken en daken naast andere gebouwen of water.

In de praktijk ziet Hoondert nu dat saneerders kunstgrepen toepassen, zoals planken waar het personeel overheen loopt - 'levensgevaarlijk' - of buitenlandse kranen.
Hoosemans ziet het somber in. 'Dit maakt het saneren van alle asbestdaken voor de einddatum van 1 januari 2024 moeilijker haalbaar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 13°
  10 %
Meer weer