Asbestsanering+komt+in+de+knel
Nieuws
© Jan van Liere

Asbestsanering komt in de knel

Vertraging dreigt voor de sanering van asbestdaken. Door het aangescherpte arbobeleid van de Inspectie SZW komen lopende projecten stil te liggen en worden nieuwe afgeblazen.

Knelpunt is het verbod op het werken met een hijskraan met open werkbak. Zo'n hijskraan maakt het mogelijk om ook bij grotere daken alle golfplaten te verwijderen zonder over het dak te hoeven lopen.

De Inspectie SZW verspreidde in maart een brochure waarin op het verbod wordt gewezen. Inmiddels treedt de dienst handhavend op. Bij het gebruik van een hijskraan met werkbak wordt het werk stilgelegd.

Onrust

De maatregel veroorzaakt steeds meer onrust. Saneerders laten weten dat ze aangenomen werk terug moeten geven omdat het zonder hijskraan niet uitvoerbaar is en eigenaren van asbestdaken weten niet meer waar ze aan toe zijn.

LTO Nederland heeft samen de brancheorganisaties van sloop- en saneringsbedrijven aan de bel getrokken. Een maand geleden was er een gesprek met beleidsambtenaren van het ministerie van SZW. Daar is afgesproken dat na het opsturen van aanvullende gegevens een vervolggesprek zou worden gehouden.

Vervolggesprek

Dat vervolggesprek is nog steeds niet geagendeerd, meldt Ruud Hoosemans. Hij is LTO-programmamanager Agro Asbest Veilig. Hij benadrukt dat de situatie heel wat ernstiger is dan minister Lodewijk Asscher kortgeleden suggereerde in antwoord op Kamervragen.

Voor een belangrijk deel van de asbestdaken is, bij de huidige stand van de techniek, veilige verwijdering alleen mogelijk met een hijskraan met werkbak. Het argument voor een verbod is de veiligheid van de werkers, maar de praktijk wijst uit dat andere methoden juist leiden tot meer onveilige situaties.

Zeer onwenselijk

Terugvallen op de oude werkmethode waarbij de saneerders over de dakconstructie moeten lopen, is 'zeer onwenselijk' aldus een brief van de organisaties aan het ministerie. 'Het zal leiden tot een toename van ongevallen met letsel.'

Minister Asscher verwees eerder naar Europese regels die Nederland dwingen om het verbod op de inzet van hijskranen te handhaven. In de brief wordt erop gewezen dat de Nederlandse regels strenger zijn dan het Europees recht vraagt. Andere landen passen de richtlijn minder strikt toe dan ons land.

Beleid aanpassen

LTO en de brancheorganisaties doen een dringend beroep op de bewindsman om het beleid aan te passen. Toepassing van de hijskraan met werkbak moet toegestaan worden in alle gevallen waarin dat de enige veilige werkmethode is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer