Nog+100+miljoen+vierkante+meter+asbestdak+saneren
Nieuws
© Twan Wiermans

Nog 100 miljoen vierkante meter asbestdak saneren

Nederland moet nog circa 100 miljoen vierkante meter aan asbestdaken saneren om aan de doelstelling te voldoen dat alle daken in 2024 asbestvrij zijn.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van het CDA. In 2016 waren er 81.477 asbestsaneringen. Daarvan waren er 17.874 daken.

Dijksma stelt dat de asbestverwijderingsbedrijven hebben aangegeven dat de deadline van 2024 haalbaar is mits het saneringswerk evenredig over de komende jaren kan worden verdeeld.

'De branchepartijen leveren een actieve bijdrage aan het verder vormgeven van de versnellingsaanpak asbestdakensanering om zodoende gezamenlijk zorg te dragen voor het afdoende evenredig over de jaren verdelen van de werklast. Er zal tijdig aandacht worden geschonken aan de werving en selectie van personeel om het saneringswerk uit te voeren, aldus de staatssecretaris.

Subsidie

Vorige maand is een dreigende sluiting van de subsidieregeling voor het saneren van asbestdaken nog afgewend. Voor dit jaar 2017 was een subsidieplafond vastgesteld van 15 miljoen euro. Maar de afgelopen maanden kwamen er zoveel aanvragen dat het geld al bijna op is.

Dijksma vindt dat de verwijdering van asbest zoveel mogelijk gestimuleerd moet worden. Daarom heeft ze het budget voor 2017 verhoogd naar 25 miljoen euro. Het gaat vooralsnog niet om extra geld. De 10 miljoen euro wordt naar voren gehaald uit het totale subsidiebudget van 75 miljoen euro tot 2020.

Geruimd

LTO Nederland vindt het belangrijk dat ondernemers gebruik kunnen blijven maken van de subsidieregeling voor de verwijdering van asbestdaken. In de agrarische sector ligt nog zo'n 90 miljoen vierkante meter aan asbestdaken, raamt Ruud Hoosemans, LTO-programmamanager Agro Asbestveilig.

De subsidie van het ministerie vindt LTO een 'druppel op een grote gloeiende plaat'. LTO spant zich dan ook in voor een meer stimulerend flankerend beleid. Daar hoort ook bij het weghalen van knelpunten bij de sanering. Nu is er nog sprake van een toename van regelgeving en meer inspecties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer