Veenweideboeren gaan aan de slag met kruidenrijk grasland

Vijf melkveehouders in de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard starten proef om kruiden in hun grasland te integreren.

Veenweideboeren+gaan+aan+de+slag+met+kruidenrijk+grasland
© Red de rijke weide

Een melkveehouder in het westelijk veenweidegebied legt proefveldjes aan, een ander zaait een strook kruidenmengsel in zijn bestaande grasland door en de overige drie deelnemers kiezen voor doorzaaien naar aanleiding van een botanische analyse van hun huidige grasbestand.

Deze pilot is een opmaat voor een breder gebruik van kruiden in de melkveehouderij. De proef is een project van gemeente Krimpenerwaard, provincie Zuid-Holland, Veenweiden Innovatiecentrum, Programmabureau Veenweiden Krimpenerwaard, Kennis Transfer Centrum Zegveld en PPP Agro Advies.

Kringloop

Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat kruiden de kringloop positief beïnvloeden. Kruiden verbeteren de benutting van stikstof en de draagkracht van de bodem. Ook dragen ze bij aan de gezondheid van koeien.

Speciaal voor boeren en andere belangstellenden is er donderdag 14 september een inloopmiddag over de proef met kruidenrijk grasland. Die vindt tussen 13 en 15 uur plaats op het land van Mart-Jan Verkaik aan de IJsseldijk Noord 147 in Ouderkerk aan den IJssel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer