Engerlingen de klos door onderzoek praktijknetwerk

Hoe zijn engerlingen te bestrijden, nu chemische middelen al meer dan tien jaar zijn verboden? Het praktijknetwerk Engerlingen kijkt naar methoden om het aantal engerlingen in te dammen.

Dinsdag keken de deelnemers bij Kees van Wezel in Roosendaal naar het effect van de biologische middelen aaltjes/nematoden en schimmels.

Bij Van Wezel spelen vooral de engerlingen van de rozenkever een rol. Hij zet in op aaltjes/nematoden en schimmels om de engerlingen te bestrijden. Voor beide middelen is een proefveld aangelegd, naast een controleveld.

Daarnaast is er ook gekeken naar het effect van beregenen op deze bestrijdingsmethoden en dit controleveld.

Ontstaan

Het netwerk is ontstaan doordat veel melkveehouders bij ZLTO aanklopten met engerlingproblemen. Bij de aanpak wordt onder meer gekeken naar machines, lokvallen, natuurlijke vijanden en rotatieteelt.

De engerlingen vormen met name een probleem op lichtere zandgronden, vaak op zandkoppen.

Het probleem zit hem niet alleen in het feit dat de engerlingen de graswortels aanvreten, ook zorgen vogels als kraaien voor schade. Zij voeden zich met engerlingen en beschadigen daarbij de zode.

Totaalaanpak

Volgens onderzoeker Klaas van Rozen van Wageningen Plant Research is het goed om te kijken naar een integrale aanpak om dit probleem op te lossen. 'Daar hoort een weerbare bodem bij en een weerbare grassoort op dit type bodem, zoals rietzwenkgras.'

Bij dit onderzoek wordt telkens een monster genomen en vervolgens het aantal engerlingen geteld. Dit wordt vervolgens omgerekend naar het aantal engerlingen per vierkante meter. Ook wordt hier gekeken of er engerlingen zijn aangetast door bijvoorbeeld de aaltjes of sluipwespen uit de omgeving

Volgende week volgt de definitieve telling en worden de resultaten van de proef bij Van Wezel bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer