Proef voor meer kruidenrijk grasland Oude IJsselstreek

In gemeente Oude IJsselstreek start een proef voor meer biodiversiteit in grasland. Plattelandsraad Oude IJsselstreek financiert daarvoor het benodigde kruidenrijk mengsel en inzaaien daarvan bij boeren die hieraan willen deelnemen.

Proef+voor+meer+kruidenrijk+grasland+Oude+IJsselstreek
© Persbureau Noordoost

De stroken die worden ingezaaid, zijn minimaal 6 meter breed en de in te zaaien oppervlakte per bedrijf bedraagt minimaal 2.000 vierkante meter. De stroken kunnen worden ingezaaid langs de randen, maar ook door percelen heen of in grotere oppervlakken.

De plattelandsraad werkt hierin samen met onder andere LTO Noord Oost Achterhoek en Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek.

Patrijzen

'Het is een vervolg van de ervaringen die we hebben opgedaan met akkerranden', vertelt secretaris Anne Oosterbaan van Plattelandsraad Oude IJsselstreek. 'Daarvan is duidelijk dat het een positieve uitwerking heeft op het aantal insecten en de hoeveelheid soorten, waaronder de bij. In onze regio is ook duidelijk een verbetering van de stand van patrijzen zichtbaar door de akkerranden.'

In gemeente Oude IJsselstreek is het grootste deel van de agrarische grond grasland. Vandaar dat de vereniging de komende periode wil inzetten op het gebruik van kruidenrijke mengsels in grasland. Met de eerste geïnteresseerde boeren wil de Plattelandsraad Oude IJsselstreek daarmee ervaring opdoen.

Melkvee

'Er kan aan melkvee een behoorlijk hoog aandeel worden gevoerd zonder dat dit effect heeft op de melkproductie. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het kan dienen als structuurbron', zegt Oosterbaan.

Wel heeft het effect op de drogestofopbrengst. 'Wij zijn er dan ook voorstander van om dit op termijn financieel te laten compenseren, bijvoorbeeld via de agrarisch natuurbeheerregeling.'

Inzaaien

Via een eerste oproep, onder andere via LTO Noord Oost Achterhoek, wil de Plattelandsraad Oude IJsselstreek geïnteresseerden aantrekken. 'We willen in augustus en september nog wat mengsels inzaaien. Zo kunnen we ervaring opdoen. Inmiddels hebben de eerste geïnteresseerden zich gemeld.' De raad hoopt dat na een eerste start het aantal deelnemers langzaam kan worden uitgebreid.

Het mengsel dat wordt ingezaaid bestaat uit meerdere grassoorten, waaronder Engels raaigras, rood zwenkgras, kropaar, timothee, veldbeemdgras, beemdlangbloem, glanshaver, reukgras en kamgras.

Inheemse kruiden

Naast de grassoorten zitten er in het mengsel inheemse kruiden als margriet, duizendblad, smalle weegbree, veldzuring, kruipende en scherpe boterbloem, knoopkruid, rode klaver en rolklaver.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer