Pilot kruidenrijk grasland in Oude IJsselstreek

In gemeente Oude IJsselstreek start een pilot voor meer biodiversiteit in grasland. Plattelandsraad Oude IJsselstreek financiert daarvoor het benodigde kruidenrijk mengsel en inzaaien daarvan bij boeren die hieraan willen deelnemen.

Pilot+kruidenrijk+grasland+in+Oude+IJsselstreek
© Persbureau Noordoost

De stroken die worden ingezaaid zijn minimaal 6 meter breed en de in te zaaien oppervlakte per bedrijf bedraagt minimaal 2000 vierkante meter. De stroken kunnen worden ingezaaid langs de randen, maar ook door percelen heen of in grotere oppervlakken. De plattelandsraad werkt hierin samen met onder andere LTO Oost Achterhoek en Vereniging Agrarisch Landschap.

'Het is een vervolg van de ervaringen die we hebben opgedaan met akkerranden', vertelt Anne Oosterbaan. Hij is secretaris van Plattelandsraad Oude IJsselstreek. 'Daarvan is duidelijk dat het een positieve uitwerking heeft op het aantal insecten en de hoeveelheid soorten, waaronder ook voor de bij. In onze regio is ook duidelijk een verbetering van de stand van patrijzen zichtbaar door de akkerranden.'

Grasland

In gemeente Oude IJsselstreek is het grootste deel van de agrarische grond echter grasland. Vandaar dat de vereniging de komende periode wil inzetten op het gebruik van kruidenrijke mengsels in grasland. Met een aantal eerste geïnteresseerde boeren wil de raad daarmee ervaring gaan opdoen.

Oosterbaan: 'Er kan aan melkvee een behoorlijk hoog aandeel gevoerd worden, zonder dat dit effect heeft op de melkproductie. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het kan dienen als structuurbron. Wel heeft het effect op de droge stofopbrengst. Wij zijn er dan ook voorstander van om dit op termijn financieel te laten compenseren, bijvoorbeeld via de agrarisch natuurbeheerregeling.'

Eerste geïnteresseerden

Via een eerste oproep, onder andere via LTO Oost Achterhoek, wil de Plattelandsraad geïnteresseerden aantrekken. 'We willen in augustus en september nog wat mengsel gaan inzaaien. Zo kunnen we eerste ervaringen opdoen. Inmiddels hebben de eerste geïnteresseerden zich gemeld.' De raad hoopt dat na een eerste start het aantal deelnemers langzaam uitgebreid kan worden.

Het mengsel dat wordt ingezaaid bestaat uit meerdere grassoorten, waaronder Engels raaigras, Rood zwenkgras, Kropaar, Timotee, Veldbeemdgras, Beemdlangbloem, Glanshaver, Reukgras en Kamgras. Daarnaast zitten er inheemse kruiden in als Margriet, Duizendblad, Smalle weegbree, Veldzuring, Kruipende en scherpe boterbloem, Knoopkruid, Rode klaver en Rolklaver.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer