Simmes heeft stal vol onderzoeksapparatuur

Pluimveehouders Hein en Geertje Simmes uit Dronten hebben twee onderzoeksstallen in samenwerking met het wereldwijde fokbedrijf Cobb. Ze vinden het prettig om een onderzoeksbedrijf te zijn, al is het wel wat meer werk.

Simmes+heeft+stal+vol+onderzoeksapparatuur
© Dick van Doorn

De vader van pluimveehouder en akkerbouwer Hein Simmes uit Dronten werkte in de jaren vijftig bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. In 1964 pachtte hij een gemengd bedrijf met akkerbouw en melkvee.

'In 1990 namen Greetje en ik het bedrijf over van mijn ouders, dat inmiddels alleen nog uit akkerbouw bestond', vertelt Hein Simmes. In 1992 kwam de familie Simmes in de gelegenheid om maisvleeskuikens te gaan mesten in de oude melkveestal. 'We dachten al langere tijd aan een tweede tak in verband met risicospreiding.'

Gangbare vleeskuikens

Een tijdlang produceerden de ondernemers 4.500 maisvleeskuikens, voornamelijk voor de voormalige slachterij Jansen in Putten. Helaas bleek het maisvleeskuikenconcept iets te vroeg in de markt te zijn gezet en moesten ze er na enige tijd weer mee stoppen. Ze besloten in 1997 om de oude melkveestal te vergroten en te renoveren, zodat ze 16.000 gangbare vleeskuikens konden houden.

Een onderzoeksstal vergt nou eenmaal meer arbeid dan een gangbare vleeskuikenstal

Hein Simmes, pluimveehouder in Dronten

Op een gegeven moment kwam de overbuurman van Simmes, die op dat moment grootouderdieren van Cobb ging houden, met de vraag of de familie zijn bijproducten, de uitgesekste haantjes, wilde afmesten als vleeskuikens. Na dat een aantal jaren gedaan te hebben kwam Cobb vervolgens met de vraag of de familie een onderzoekslocatie wilde worden voor de fokkerijorganisatie.

Foklijnen

'Cobb heeft onderzoeksstallen om te testen of haar foklijnen het goed doen', vertelt Simmes. 'Naast nieuwe foklijnen voeren we voertesten uit. Daarbij is het overigens van belang dat wij handelen als een zo gangbaar mogelijk bedrijf.' In 2009 begon de familie met de eerste onderzoeksstal voor Cobb in de oude vleeskuikenstal.

Greetje Simmes helpt zoveel mogelijk mee op het bedrijf. 'Als ik niet hoef te werken bij De Groene Vlieg Bio Diagnostics, lopen Hein en ik meestal samen door de stallen. Verder doe ik vrijwel alle administratie. Ook onze kinderen werken mee, als ze thuis zijn.'

Even wennen

In het begin was het even wennen qua hoeveelheid arbeid. 'Een onderzoeksstal vergt nou eenmaal meer arbeid dan een gangbare vleeskuikenstal', ervaart Hein Simmes. 'Zo noteren we iedere dag per afdeling hoeveel uitval er is en vermelden we de doodsoorzaak. Die zien we snel genoeg inmiddels, omdat we daar ervaring mee hebben. Ook het schoonmaken en het opnieuw inrichten van de stal vergen meer tijd.'

In 2013 kwam de mogelijkheid om met Cobb een tweede onderzoeksstal in te richten. Cobb was namelijk op zoek naar een wat grotere proefstal. 'We hadden nog een vergunning liggen en de prijzen voor onze akkerbouwproducten stonden op dat moment erg onder druk', vertelt Simmes.

Maatlat Duurzame Veehouderij

Er werd een nieuwe duurzame stal gebouwd voor 35.000 vleeskuikens (80 x 22 meter) volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij. De opzet was traditioneel, maar natuurlijk wel met alle onderzoeksattributen erin. Zo is de stal opgedeeld in kleinere afdelingen waarin de verschillende groepen apart gehouden kunnen worden. Wat betreft het afmesten moeten alle kuikens op het gangbare aflevergewicht van zo'n 2,5 kilo uitkomen. 'Wij moeten zo gangbaar mogelijk functioneren.'

Bijzonder is dat de familie eendagskuikens krijgt van verschillende herkomsten en foklijnen. De computers meten veel data automatisch en leggen gegevens vast zoals het gewicht en water- en voerverbruik per afdeling. In elke afdeling hangt één weegplateau waardoor de kuikens automatisch worden gewogen.

Meer storingen

Wat ook extra arbeid kost, is dat de familie relatief meer storingen heeft, aangezien er veel technische onderzoeksapparatuur in de stal staat. 'Op zich ook wel weer logisch natuurlijk dat er dan meer, bijvoorbeeld een watermeter of voerklep, kapotgaat. Gelukkig leven we in een tijdperk dat de computer veel zaken registreert en dat veel op afstand afleesbaar of aanstuurbaar is via de smartphone.'

De extra arbeidsinspanning die de familie verricht, wordt door Cobb betaald in de vorm van een vaste vergoeding per ronde. 'Dat is een extraatje. Het rendement moet wel van de prijs komen die wij voor onze vleeskuikens krijgen.'

Hoogwaardig fokmateriaal

Wat betreft hun technische resultaten draaien Hein en Greetje Simmes goed mee in de top van Nederland. 'Wij hebben natuurlijk hoogwaardig fokmateriaal, dus dat draagt daaraan bij.'

De ondernemers hebben het dubbele aan ventilatiecapaciteit vergeleken met een gangbaar vleeskuikenbedrijf. Hierdoor hebben ze geen koelinstallatie nodig bij extreme hitte. Ook hebben ze een warmtewisselaar om de eerste tien dagen de warmte van de stal te kunnen hergebruiken om zo energie te besparen bij het ventileren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer