LTO+wil+NVWA+voor+rechter+om+fipronil
Nieuws
© Huisman Media

LTO wil NVWA voor rechter om fipronil

LTO Nederland wil een rechtszaak aanspannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De pluimveehouders van LTO zijn niet te spreken over de handelwijze van de NVWA in de crisis rond de met fipronil besmette eieren.

Eerder al kwam er ook vanuit de Tweede Kamer forse kritiek op de rol van de NVWA. LTO schat de rechtstreekse schade op 50 miljoen euro.

De NVWA moet waken over de voedselveiligheid maar heeft dat niet goed gedaan, zegt LTO-bestuurslid Hugo Bens tegenover het ANP. 'In november had de NVWA ons al kunnen waarschuwen, want het gebruik van fipronil was bij ze bekend. Dan hadden wij er als sector op kunnen anticiperen. Dat hebben ze niet gedaan.'

In de nasleep van de eiercrisis bleek dat de NVWA al vorig jaar tips had gekregen over het gebruik van fipronil in kippenstallen, maar dat leidde toen niet tot ingrijpen. 'Kennelijk is het zo dat je wel 180 bedrijven helemaal kunt stilleggen, maar dat je niet één bedrijf dat frauduleus handelt kunt aanpakken', zegt Bens.

Geheimhouding

Vorige week donderdag bleek tijdens het Tweede Kamer-debat dat de NVWA in november 2106 wel besloot tot een strafrechtelijk onderzoek naar een tip over fipronilgebruik in stallen. Het Openbaar Ministerie vraagt in deze zaken geheimhouding, waardoor er geen waarschuwing uit kon gaan naar de sector.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) willen dat er bij toekomstige verdenkingen wel een mogelijkheid komt om - wellicht in stilte - een waarschuwingssignaal af te geven. De manier waarop dit zou kunnen plaatsvinden wordt een van de onderzoeksvragen waarmee voormalig Justitie-minister Winnie Sorgdrager zich gaat bezighouden.

Sorgdrager gaat in opdracht van Schippers en Van Dam het besluitvormingsproces bij de NVWA onder de loep nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer