Hoogpathogene vogelgriep treft zwanen Sachsen-Anhalt

In de Duitse deelstaat Sachsen-Anhalt is in de Kreis Mansfeld-Südharz bij 3 dode zwanen het hoogpathogene vogelgriep-virus H5N8 aangetroffen. Hoewel dit in het Oostelijk deel Duitsland ligt, blijft waakzaamheid ook in ons land geboden.

Hoogpathogene+vogelgriep+treft+zwanen+Sachsen%2DAnhalt
© Nieuwe Oogst

De vindplaats is ten zuiden van de merengebied Mansfelder Land. Rondom de vindplaats is een beschermings- en toezichtsgebied van 3 km ingesteld, waarbinnen ook een ophokplicht voor pluimvee van kracht is.

Vooral hobbyhouders in omgeving

Binnen één kilometer rond de gevonden zwanen bevinden zich 9 pluimveehouders, die samen 120 stuks hebben. Binnen de straal van drie kilometer bevinden zich 62 pluimveehouders met zo'n 1240 dieren. Gezien de aantallen is de kans klein dat het hier om professionele houders gaat.

In het gebied komt vaker vogelgriep voor. Onderzoekers kijken of het hier gaat om een oude besmetting of een nieuwe introductie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer