Chickfriend gebruikte ook amitraz bij kalveren

Het bedrijf Chickfriend heeft naast het fipronil ook het giftige amitraz gebruikt voor de bestrijding van vliegen in stallen met kalveren. Dat schrijven minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.

Chickfriend+gebruikte+ook+amitraz+bij+kalveren
© DIRK HOL

Amitraz wordt omschreven als een 'matig toxische stof' dat 'effecten kan veroorzaken op het centrale zenuwstelsel', meldt de Kamerbrief. Het middel mag van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) niet bij dieren worden gebruikt, zeggen Schippers (foto) en Van Dam.

Het gebruik van amitraz is ontdekt in de administratie van Chickfriend die twee weken geleden bij een inval in beslag werd genomen. Uit de administratie bleek dat Chickfriend zaken had gedaan met zeven bedrijven die niet eerder in verband waren gebracht met de affaire.

Kalverbedrijven

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben deze bedrijven (NVWA) bezocht. Het gaat om vijf pluimveebedrijven, een gemengd bedrijf met pluimvee en vleeskalveren en een houder van vleeskalveren. Alleen bij het laatste bedrijf werden kalveren aangetroffen. Onderzoek moet uitwijzen of er amitraz in de dieren zit. Voorlopig mag het bedrijf geen kalveren naar de slacht brengen.

Schippers en Van Dam schrijven in de brief dat de NVWA vorig jaar niet één maar twee keer is getipt over het illegale gebruik van het giftige bestrijdingsmiddel fipronil in stallen. In de meldingen werd gesproken over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in stallen', aldus de Kamerbrief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer