Prijs+boerenkaas+schiet+15+cent+omhoog
Nieuws
© Bond van Boerderij-Zuivelbereiders

Prijs boerenkaas schiet 15 cent omhoog

De noteringen van boerenzuivel zijn deze maand met 15 cent verhoogd. Dat gebeurde nadat de prijzen acht maanden lang op hetzelfde niveau bleven.

De kiloprijs voor boerenkaas van 12 kilo gaat naar 4,85 euro, die van 16 kilo naar 5 euro en die van boven de 20 kilo naar 5,15 euro. De prijs van Leidse 30+ staat op 5,10 euro deze maand. Voor kruidenkaas is de prijs op 4,95 euro per kilo. De stemming is goed.

'De Boerenkaasmarkt is gezond en stabiel', concludeert de noteringscommissie van Boerenkaas. 'De aanvoer en de afzet zijn redelijk in evenwicht bij een behoorlijke voorraad. Wel komen het aanbod en de vraag naar verschillende kwaliteiten kaas niet altijd precies overeen.'

Smaak

Dit geeft wat verschillen in de markt, vervolgt de commissie. 'Sommige bereiders constateren een grote vraag, terwijl er anderzijds nog partijen kaas op de markt zijn waarvoor nog een koper wordt gezocht.'

'De detailhandel heeft nog steeds een grote interesse in Boerenkaas of Kaas van de Boerderij, want consumenten blijven op zoek naar smaak en authenticiteit. Om deze interesse te handhaven kan Boerenkaas niet boven de zuivelmarkt uitsteken, maar zij kan wel met de markt meestijgen.'

Perspectief

Ook is de zuivelmarkt gezond en het perspectief voor de komende maanden is goed', concludeert de noteringscommissie verder. 'Zuivelmarktanalisten voorzien dat de vraag naar zuivel mondiaal op peil blijft en, gezien de huidige voorraden, dat de prijzen voor diverse producten zich op dit niveau zullen handhaven of wellicht nog iets stijgen.'

Melkveehouders profiteren volgens de commissie hiervan. De fabrieksmelkprijzen stijgen immers gestaag door. Inclusief toeslagen wordt inmiddels meer dan 40 cent per kilo melk betaald. Ook op de spotmarkt ligt de melkprijs boven de 40 cent per kilo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer