Kaaswinkel+onttrekt+zich+aan+malaise+speciaalzaak
Nieuws
© CBS

Kaaswinkel onttrekt zich aan malaise speciaalzaak

Het aantal kaaswinkels in Nederland groeide de afgelopen tien jaar van 475 naar 605 in 2017. De groei doet zich vooral de laatste jaren voor. Groentezaken en slagers hebben het nog altijd moeilijk.

Sinds 2014 kwamen er per saldo 80 kaaswinkels bij. Dat betekent dat Nederland nu 1 kaasboer telt op ongeveer 28 duizend inwoners. Vooral in Amsterdam steeg het aantal kaaswinkels snel. In de hoofdstad waren begin dit jaar 55 kaasspeciaalzaken, 80 procent meer dan in 2007. In Amsterdam is de verhouding daardoor 1 kaaswinkel per 15 duizend inwoners.

De nieuwkomers in Amsterdam spelen in op de vele toeristen daar die graag een stuk kaas als souvenir mee naar huis nemen. Dat meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse van bestaande cijfers over speciaalzaken in voedsel. Kaaswinkels van zelfkazende melkveehouders worden niet meegenomen door het CBS, omdat op die bedrijven de verkoop van kaas niet de hoofdactiviteit is. 'Tenzij de boer ervoor kiest zijn kaaswinkel als zodanig in te schrijven bij de Kamer van Koophandel', laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Provincie

De toename van het aantal kaaswinkels is het grootst in Noord-Holland, van 85 in 2007 tot 130 in 2017, vooral dankzij de groei in Amsterdam. Zuid-Holland heeft nog altijd de meeste kaaswinkels, maar in de provincie bleef het aantal winkels met 135 per saldo gelijk. Ook in Limburg en Zeeland was geen sprake van groei. Amsterdam heeft nu tweeënhalf keer meer kaasboeren dan Rotterdam en Den Haag, waar het aantal kaaswinkels niet toenam.

Aantal groentewinkels, slagers en poeliers daalt.

Gemiddeld werken er ongeveer 2,5 mensen in een kaaswinkel, in 2007 waren dat er iets minder dan 3. Veel nieuwe kaaswinkels in Amsterdam zijn met 5 tot 9 werkzame personen relatief groot. Het gemiddelde aantal werkzame personen per Amsterdamse vestiging steeg van iets minder dan 3 in 2007 naar meer dan 3,5 in 2017.

Groentewinkels

Speciaalzaken in etenswaren hebben zich sinds 2007 verschillend ontwikkeld. Waar sommige winkels de concurrentie met supermarkten verliezen, zijn andere juist aan een opmars bezig. Behalve kaasboeren zijn er in 2017 ook meer viswinkels, winkels in natuurvoeding en winkels in buitenlandse voeding dan in 2007.

Vandaag de dag zijn er bijna 35 procent meer viswinkels dan in 2007. Het aantal winkels in natuurvoeding en buitenlandse voeding nam toe met ongeveer 18 procent. Het aantal groentewinkels daalde daarentegen met bijna 30 procent. Ook het aantal slagers en poeliers daalde, met bijna 19 procent en 12 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer