Waterschap+werkt+aan+betere+doorstroming+Dinkel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Waterschap werkt aan betere doorstroming Dinkel

Waterschap Vechtstromen werkt voortaan aan een betere doorstroming van de Dinkel. Bij bruggen worden zandhopen en aangroei weggehaald.

Het aantal overstromingen van de Dinkel neemt volgens het waterschap de laatste tijd toe. Die houden doorgaans ook langer aan. De maatregelen moeten de overlast bij overstromingen verminderen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd bij tien bruggen tussen de Duitse Grens en het verdeelwerk. Daarnaast worden de watergangen bij de Kampbrug en Beuningerbrug aangepakt.

Wateroverlast

De werkzaamheden zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen die nodig zijn om de wateroverlast van de Dinkel tegen te gaan. Eerder dit jaar is de instelling van het verdeelwerk bij het omleidingskanaal aangepast.

De stuw gaat nu bij een lager waterpeil in werking dan voorheen. Op deze manier wordt er meer water afgevoerd.

Hoog water

In het jaar 2000 hebben boeren in het gebied en het waterschap een bestuursverklaring ondertekend. Daarin is afgesproken dat gronden van boeren langs de Dinkel bij hoog water tijdelijk dienen als waterberging.

Op basis daarvan heeft waterschap Vechtstromen grondeigenaren gecompenseerd voor schade en inkomstenderving door wateroverlast van de Dinkel. Bovendien is afgesproken dat als de wateroverlast ten opzichte van het jaar 2000 ernstig zou toenemen, er nieuwe maatregelen worden getroffen.

Korte en lange termijn

Het huidige onderhoud helpt voor de korte termijn. Het waterschap heeft ook mogelijkheden voor de lange termijn in overweging. Het waterschap denkt daarbij aan het creëren van extra ruimte voor water, optimaliseren van de Kramerswatergang en de inzet van de Zandwinplas Oelemars als waterberging.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer